Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Všesportovní areál Obří sud Javorník dluží 182 milionů, největším věřitelem je banka

10. 06. 2019 | 16:45

Věřitelé Všesportovního areálu Obří sud Javorník u Liberce se v insolvenčním řízení domáhají splacení pohledávek za více než 182 milionů korun, dvě třetiny jsou zajištěné. Největším věřitelem společnosti, která vybudovala a provozuje rekreační areál jen pár kilometrů od Liberce, je Equa bank.

javornik2015konečnálanovka
archivní foto

Ta se domáhá splacení úvěru a úroků dohromady více než 72 milionů korun. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku.

Všesportovní areál Obří sud Javorník je od 16. dubna v konkurzu, insolvenční správce se přiklonil k zachování provozu, aby byla v budoucnu zajištěna maximální možná míra uspokojení nároků věřitelů. Součástí areálu je i penzion s restaurací, který teď řídí krizový manažer.

Středisko slouží veřejnosti od prosince 2010. Majoritním vlastníkem je bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, kterému patří 70 procent společnosti, 27 procent vlastní obec Jeřmanice a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek. Areál, jehož vybudování přišlo zhruba na 200 milionů korun, je určen hlavně rodinám s dětmi. Na Javorníku je bobová dráha a čtyřsedačková lanovka se sjezdovkou. Ročně ho navštíví kolem 180.000 lidí.

Na výstavbu areálu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Regionální rada regionu soudružnosti Severovýchod ale vymáhá 13,775 milionu korun, kvůli pochybením. Vrácení bezmála 38 milionů korun se v insolvenčním řízení domáhá Českomoravská záruční a rozvojová banka, více než šest milionů dluží areál Finančnímu úřadu a zhruba 5,5 milionu České správě sociálního zabezpečení. Pohledávky uplatnili i vlastníci zkrachovalé společnosti - vrácení bezmála 18 milionů korun se domáhá Němeček, přes 3,5 milionu žádá obec Jeřmanice.

čtk