Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výročí železničního spojení mezi Libercem a Českou Lípou se slavilo ve vlaku i na drezíně

14. 09. 2020 | 9:17

Letos slaví 120. výročí železniční spojení z Liberce do České Lípy a zároveň 115 let uplynulo od doby vybudování v současnosti již bohužel nepoužívané trati z Jablonného v Podještědí do Svoru. Obě výročí se slavila v sobotu na kolejích.

draha1puta
"Páni kluci a Dámy dívky" na drezíně. Klobouk smeká hejtman Libereckého kraje. Foto: FB LK

Jak informoval facebookový profil Libereckého kraje: "Historickým párou poháněným strojem se mohli zájemci projet během sobotního příjemného dopoledne a odpoledne. Záštitu nad oslavami převzal hejtman Martin Půta, který pogratuloval za skvělou organizaci známé rynoltické výpravčí Květě Vlčkové a sám se v dobovém kostýmu zmíněným parním vlakem svezl."

Foto: FB LK

Vikipedia.org píše: Železniční trať Liberec – Česká Lípa hl. n. (v jízdním řádu pro cestující označená číslem 086) vede z Liberce přes Jablonné v Podještědí, Mimoň a Zákupy do České Lípy. Jde o jednokolejnou celostátní dráhu, v okolí Kryštofova Údolí prochází pěti tunely a přes dva viadukty. Provoz na trati z České Lípy do Mimoně byl zahájen v roce 1883, z Mimoně do Liberce roku 1900.

lo