Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba úseku cyklotrasy mezi Chotyní a Bílým Kostelem začala s měsíčním zpožděním. Má být hotová za 185 dní

16. 09. 2020 | 9:43

V pondělí 14. září byla zahájena výstavba úseku cyklotrasy Odra - Nisa v úseku Chotyně - Bílý Kostel nad Nisou. Práce na výstavbě cyklostezky byly zahájeny kácením lesního porostu, informoval na svém facebookovém profilu náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (SLK).

cykloILustrOK
ilustrační foto

"Celkové náklady dosahují 18.529.019,57 Kč včetně DPH. Stavba je spolufinancována z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. Celková doba výstavby bude činit 185 dní. Nejnižší nabídku podala společnost Integra stavby a.s.," upřesnil na FB Sviták.

Podle ČTK měly práce na dostavbě cyklotrasy Odra-Nisa od Bílého Kostela nad Nisou do Chotyně původně začít už v polovině srpna. Úsek je zhruba 800 metrů dlouhý a jeho zhotovení vyjde na více než 18,5 milionu s daní. Naváže na již hotovou a velice zdařilou cyklostezku Paradýz, která spojuje Chrastavu s Bílým Kostelem. Ve směru na Chotyni a Hrádek se pak musí jezdit po nepříliš frekventované silnici kolem Nisy.

Cyklostezka Paradýz mezi Chrastavou a Bílým Kostelem. Na ni nový úsek do Chotyně naváže.

Cyklotrasa Odra-Nisa je dlouhá zhruba 590 kilometrů a vede od pramene Nisy v Nové Vsi v Jizerských horách přes Polsko a Německo až k Baltu. Úsek kolem Chotyně byl podle Svitáka nad finanční možnosti obcí, proto se ho rozhodl financovat kraj. "Ta stavba je v tom úseku velmi komplikovaná, musí tam dojít k odstřelu skalního masivu. Řešil se tam i sklon cyklostezky, takže to je velmi náročné," uvedl začátkem srpna pro ČTK Sviták. Na hledání trasy pracovala obec Bílý Kostel několik let, dostavbu komplikovali vlastníci pozemků.

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa by úpravou měl projít také navazující úsek trasy. "Kraj převzal od obce Bílý Kostel i projekt na navazující úsek, kde je povrch v prašném provedení. Projekt je z roku 2016, a tak ho musíme aktualizovat. V příštím roce, po dokončení tohoto posledního úseku, bude položen asfalt i na navazující části," řekl Čáp. Náklady se odhadují na další čtyři miliony korun.

Rozvoj cyklodopravy patří k prioritám Libereckého kraje. V kraji je více než 2200 kilometrů značených cyklotras a stezek. K nejvytíženějším patří Greenway Jizera, hodně využívaná je také Jizerská magistrála, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. Cyklotrasy často využívají už existující komunikace, snahou je proto cyklisty od motorové dopravy oddělit. Po dokončení cyklotrasy Odra-Nisa bude možné bezpečně mimo frekventované komunikace dojet na kole až k česko-německé hranici.

čtk, fb