Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z pomníku na Větrově ve Frýdlantu zmizely desky imitující bronz, nahradí je černá žula

14. 07. 2024 | 21:00

Ani imitace bronzové desky z pryskyřice neodradila ve Frýdlantě nenechavce od toho, aby z pomníku obětem 1. světové války na Větrově jednu z desek neukradli a další nepoškodili. Imitace totiž byla tak věrná, že si zloději zřejmě zpočátku rozdílu nevšimli. Poškození pomníku bylo zjištěno na podzim loňského roku. Po šetření policií a jednáních s pojišťovnou nechalo Město Frýdlant vyrobit na pomník pamětní desky nové, tentokrát z černé leštěné žuly. Na pomník by se měly vrátit v nejbližších týdnech.

frýdlant pomník 1. Čelní pohled chybějící deska
Čelní pohled, chybějící deska

„Pomník obětem první světové války na bývalém hřbitově na Větrově nechalo město podle dobových fotografií obnovit v roce 2021. Už tehdy jsme se rozhodli, že bronzové desky, které na pomníku původně byly, na něj s ohledem na časté krádeže tohoto kovu neumístíme. Místo toho jsme je nechali vyrobit z pryskyřice, aby byly pro zloděje kovů bezcenné, ale přitom bronz na pohled věrně imitovali. Bohužel se ukázalo, že je imitovaly tak dobře, že neznámý pachatel jednu desku přesto odcizil a druhou nenávratně poškodil,“ říká s povzdechem starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

K události došlo v listopadu loňského roku. Po šetření policie a jednáních s pojišťovnou město začalo řešit nápravu situace. „Frýdlant nechal na pomník zhotovit nové pamětní desky, tentokrát z černé leštěné žuly, ve které jsou vypískována písmena ve zlaté barvě. Kromě chybějící a poničené desky vyměníme i tu, která nenechavcům odolala,“ dodává Milan Kysela z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Předpokládané finanční náklady na nové desky a jejich uchycení do pomníku jsou vyčísleny na zhruba 53 tisíc korun. Polovinu částky přitom uhradí soukromá osoba, která má k památníkům a historii vztah.

www.mesto-frydlant.cz