Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranná služba v Hrádku nad Nisou bude mít novou základnu za 29 milionů korun

05. 01. 2023 | 10:37

Zdravotnická záchranná služba v Hrádku nad Nisou na Liberecku dostane novou základnu. Nyní stojí v záplavové zóně a a velká voda už ji i zasáhla. Záchranná služba získala na stavbu nové základny od města pozemek na kraji průmyslové zóny, stavba by měla začít v dubnu, řekl ČTK technický náměstek ředitele záchranky Václav Červenka.

zzslk-cviceni-jina-rec-spolecny-postup
Ilustrační foto je z loňského Cvičení – Jiná řeč, společný postup. Foto z www.zzslk.cz

Stavba přijde Liberecký kraj podle předběžných odhadů na 29 milionů korun, kraj teď hledá dodavatele. Stavba vychází z modelu, který už dva roky funguje v Rokytnici nad Jizerou a záchranáři jsou s ním podle Červenky spokojeni. "Jen trochu změníme dispozice, zvětšíme například šatny," doplnil. Budova navíc bude mít fotovoltaické panely a bateriové úložiště, takže by si měla zajistit většinu elektřiny nutné pro provoz, dešťovou vodu využije základna ke splachování toalet a mytí sanitek.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) bude stavbu financovat Liberecký kraj, který na projekt žádá dotace z evropských fondů. Nová základna by měla být hotova v polovině příštího roku. "Připravujeme také novou základnu ve Frýdlantu, ta by měla být o něco větší než ta v Hrádku," řekl Richter. V plánu jsou také nové základny v Jablonci a Turnově a nové ředitelství záchranné služby včetně dispečinku v krajském městě. "Tam je ale třeba změna územního plánu," dodal Richter.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové základny ve 13 městech, v Liberci jsou dvě, jedna v centru a druhá na letišti. Ročně vyjíždějí záchranáři v kraji ke zhruba 64.000 případům. Už rok má záchranka i tým speciálních činností, který slouží k efektivnějšímu zvládnutí mimořádných událostí, k dispozici má i vůz pro převoz pacientů s vysoce nakažlivou nákazou. Liberecký kraj dal loni na provoz záchranné služby 240 milionů korun, letos je v krajském rozpočtu připraveno přes 273 milionů korun.

čtk