Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zachraňovaný historický Beranův hostinec na Českodubsku je zvenčí opraven

11. 05. 2019 | 16:20

Záchrana památkově chráněného Beranova hostince v Trávníčku u Českého Dubu na Liberecku je zvenčí hotová. Bezpečně se dá chodit i po celé budově, řekl ČTK předseda spolku Dubáci a spolumajitel stavení Jan Havelka.

"Teď už je celý objekt přístupný, což předtím nebylo, protože leckde podlahy chyběly. Nedalo se bezpečně dostat do komor na pavlači, nedalo se bezpečně dostat na půdu," uvedl Havelka. Práce uvnitř podle něj ale ještě nejsou zdaleka hotové. Řemeslníci musí udělat rozvody elektřiny, osvětlení, přívod vody, položit parkety v hlavním sále, udělat hliněné omítky nebo obnovit secesní malby.

Roubený hostinec z 16. století patří mezi tři takzvané Podjakubské roubenky, o jejichž záchranu spolek usiluje. Před několika lety hostinci hrozil zánik. Práce na zachování rozlehlého roubeného stavení začaly díky skupině nadšenců na podzim 2014, dotacemi pomáhá stát a Liberecký kraj.

V současné době je opravená střecha hostince, krov a jsou repasovaná okna i dveře. Uvnitř jsou kromě hlavního sálu i nové dřevěné podlahy a částečně jsou opravené stropy a stěny. "Nyní se budou hlavně dělat restaurátorské práce," uvedl Havelka. Restaurátorky budou obnovovat šablonové malby v hlavním sále a někdejším karetním salonku. "Budou mít podobu kolem roku 1905," uvedl Havelka. Cílem je totiž navrátit hostinci podobu z přelomu 19. a 20. století, kdy tam žil Antonín Beran, nejznámější obyvatelem stavení.

Až restaurátorky skončí, bude podle Havelky možné začít pořádat nějaké akce i uvnitř stavení. Zatím se příležitostně konají venku a zájemci si při nich mohou prohlédnout vnitřek hostince. Tak tomu bylo i dnes při akci Roztočte to s Beranem! a představení nových piv z létajícího Beranova pivovaru. Jeho název odkazuje na bývalého hostinského a pivo obsahuje nově vyšlechtěnou odrůdu chmele, který v překladu znamená Beran. Historický hostinec by měl do budoucna sloužit nejen pro různé akce, ale částečně i jako infocentrum a muzeum. V plánu je vytvořit tam expozice zaměřené na historii Českodubska, lidovou architekturu a kulturu a expozici venkovského hostince.

čtk