Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zámek na Sychrově bude od 30. května dva týdny uzavřený, ČT tam bude točit vánoční pohádku

23. 05. 2023 | 11:36

Novogotický zámek Sychrov na Liberecku bude od 30. května dva týdny pro veřejnost uzavřený. Česká televize tam bude natáčet svoji letošní vánoční pohádku. ČTK to dnes řekl kastelán zámku Miloš Kadlec.

Sychrov lidi mad
Foto: Mad

"Zatím nic bližšího k ní nevíme. Smlouva je ale podepsaná, takže příští týden by měli filmaři nastoupit," uvedl kastelán. Natáčet se bude podle něj v parku i v interiérech zámku. "Jediné, co bude pro návštěvníky otevřené, je prostor čestného dvora, kde je výstava voskových figur představující osobnosti," dodal Kadlec. Kvůli natáčení pohádky budou ostatní prostory zámku uzavřené od úterý příštího týdne do 14. června a pak ještě 18. června.

Zámek Sychrov se řadí k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi. Současnou podobu získal díky rodu Rohanů, kteří ho vlastnili 125 let od roku 1820. Jde o národní kulturní památku, loni ji navštívilo skoro 92.000 lidí. Oblíbený je zámek i mezi filmaři. "Každý rok se tady něco natáčí," řekl kastelán. Loni využili filmaři Sychrov při natáčení série Iveta o zpěvačce Ivetě Bartošové, o rok dříve pro německý film Na západní frontě klid. "Příjem od filmařů je pro nás zajímavý, navíc to je i velká reklama pro Sychrov," dodal Kadlec.

Zámek na okraji Českého ráje se objevil už ve více než 50 českých i zahraničních snímcích - v pohádkách, filmech, seriálech, klipech či reklamách. Poprvé ho filmaři využili v roce 1967 při natáčení filmu Já, spravedlnost s Karlem Högerem a Angelikou Domröseovou v hlavních rolích. Z dalších předrevolučních snímků jsou asi nejznámější filmy Strašidlo cantervillské či Radúz a Mahulena nebo pohádky Zlatovláska či Kočičí princ a natáčel se tam i jeden z dílů seriálu Dobrodružství kriminalistiky. Po roce 1990 Sychrov využili filmaři při natáčení českých pohádek Nesmrtelná teta, Nejkrásnější hádanka či Fišpánská jablíčka nebo filmu Tmavomodrý svět.

Zřejmě nejvýraznějším zahraničním snímkem byl romantický film Kosmetička a zvíře z roku 1997 s Fran Drescherovou a Timothy Daltonem v hlavních rolích. Sychrov v roce 2010 využili také indičtí filmaři, kteří tam natáčeli velkolepou taneční scénu pro snímek Rockstar. Zámek sloužil jako kulisa i při natáčení seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem a Carou Delevignovou v hlavních rolích či série Génius s Geoffrey Rushem.

čtk