Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Adventní čas v kulisách hradů a zámků začíná už o víkendu. Na Sychrově jsou po dvouleté pauze trhy

25. 11. 2022 | 13:49

Je přesně mesíc do Vánoc: Po dvouletém covidovém období, kdy bylo konání kulturních akcí značně omezeno, se brány hradů a zámků v adventním čase opět otevírají návštěvníkům. Správy památek si připravily bohatý program, chybět nebudou prohlídky provoněnými a nazdobenými interiéry, koncerty a také jarmarky a trhy.

sychrov vanocni trhy,archiv npu,ups sychrov (27)
Trhy na Sychrově. Ve fotogalerii atmosféta Zákup, Grabštejna a Lemberka. Foto: archiv NPÚ

Na Liberecku mohou návštěvníci načerpat sváteční náladu již první adventní víkend 26.–27. listopadu, kdy se na Sychrově uskuteční adventní trhy spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a bohatým programem pro děti i dospělé. Vánoční atmosféru umocní i betlém v nádvoří. Sobotní otevírací doba tržiště je prodloužena do 18 hodin. Dovolujeme si upozornit návštěvníky, že vstup se psy na tržiště není povolen. Na své si o tomto víkendu přijdou i děti, které budou moci vyrazit na speciální prohlídku zámku vedenou čerticí, během níž budou plnit zábavné úkoly.  V zámecké nabídce bude i klasická prohlídka vánočně vyzdobených interiérů.

Chvíle klidu v provoněných komnatách si návštěvníci budou moci dopřát také na zámku Zákupy, a to od 26. 11. do 18. 12. Ve vybraných termínech se zde uskuteční také večerní prohlídky. Zámek Zákupy je zpřístupněn celoročně a na prohlídky zveme tedy i v následujících měsících.

O třetím adventním víkendu doporučujeme k návštěvě hrad Grabštejn, kde bude připraven bohatý program včetně speciálních prohlídek, dětských dílniček, vánočního trhu a adventního koncertu.

Podrobný program ZDE.

NPÚ/Lucie Bidlasová