Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Adventní prohlídky v zámeckých interiérech obohatí koncerty i nadílka medvědu Medouškovi

13. 12. 2019 | 18:30

Adventní čas se dostal do druhé poloviny, kde si jej užít stranou od ruchu velkých měst a komerčního pojetí? Zámky a hrady v Libereckém kraji ve správě regionálního pracoviště Národního památkového ústavu mají dost pestrou nabídku.

Zámek Sychrov je otevřen celoročně, denně, včetně pondělí. Zavřeno bude pouze o vánočních svátcích 23. – 26. prosince.

do 20. 12. a 2. – 10. 1.: státní zámek Sychrov – Speciální vánoční prohlídky zámku. Pro letošní rok jsme pro vás poprvé připravili speciální nabídku vánočních prohlídek zámku, které lze zkombinovat třeba s varhanním koncertem nebo občerstvením. Vánoční prohlídky je možné rezervovat v termínech od 30. 11. do 20. 12. 2019 nebo od 2. 1. do 10. 1. 2020 v čase 10:00-14:00, a to na telefonním čísle 482 416 011 nebo e-mailu sychrov.rezervace@npu.cz. Program prohlídek: Varianta A - prohlídka okruhu Novogotický klenot Rohanů (140,- Kč/osoba); varianta B (nabídka platí pouze ve všední den, minimální počet 20 osob) - varhanní koncert v zámecké kapli (délka cca 15 minut) - prohlídka okruhu Novogotický klenot Rohanů - svařené víno v barokním salonku (240,-Kč/osoba); varianta C (nabídka platí pouze ve všední den, minimální počet 20 osob) - svařené víno v barokním salonku - varhanní koncert v zámecké kapli (délka cca 15 minut) - prohlídka okruhu Novogotický klenot Rohanů - prohlídka výstavy Zlatý poklad - káva nebo čaj, zákusek a chlebíček v barokním salonku (360,-Kč/osoba). (www.zamek-sychrov.cz)

14. 12.: státní zámek Lemberk – Adventní koncert – Rosu dejte nebesa. Na koncertě zazní unikátní barokní varhanní pozitiv Jana Kryštofa Maywalda z roku 1723. Začátek koncertu v 15 hodin. (www.zamek-lemberk.cz)

14. 12.: státní zámek Zákupy – Předvánoční pohoda na zámku Zákupy. Návštěvníky čeká bohatý program: 13.00-16.00: Odpolední adventní prohlídky Vánoce u pana „nadlesního“ s ukázkou varhanní hudby v zámecké kapli; 14.00: Vánoční nadílka zámeckému medvědu Medouškovi; 15.00: Adventní koncert ZUŠ Česká Lípa s možností podvečerní adventní prohlídky Vánoce u pana „nadlesního“ po jeho skončení; 16.15-17.00: Podvečerní adventní prohlídky Vánoce u pana „nadlesního“ s ukázkou varhanní hudby v zámecké kapli; 17.30: Vánoční orloj na nádvoří zámku v podání Divadelního spolku Havlíček Zákupy; 18.00: Koledy na nádvoří zámku v podání pěveckého souboru Zákupáček při ZŠ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

14. – 15. 12. a 21. – 22. 12.: státní hrad Grabštejn – Advent u Clam-Gallasů. Letošní adventní prohlídky vás zavedou především do časů posledních majitelů, hrabat Gallasů a Clam-Gallasů, kteří na grabštejnském panství působili od počátku 18. století do roku 1945. Během adventních prohlídek zavítáte nejen do hradních interiérů vybavených mobiliářem, ale budete moci načerpat i vánoční atmosféru v kapli svaté Barbory, skvostu renesanční architektury. Prohlídky vycházejí každou celou hodinu a trvají 50 až 60 minut, proto prosím dorazte teple oblečeni! (www.hrad-grabstejn.cz)

15. 12.: státní zámek Zákupy – Vánoce u pana nadlesního. Tradiční adventní prohlídky nám letos připomenou, jak se slavily Vánoce na zámku v době první republiky. Prohlídka zařízeného zámeckého bytu lesního rady Ing. Josefa Mati neopomene také výklad o vánočních zvycích, nebude chybět vánoční výzdoba, ozdobené vánoční stromy či štědrovečerní tabule s nadílkou. Součástí prohlídky bude rovněž vánočně vyzdobená kaple sv. Františka z Assisi. Prohlídky budou probíhat od 10 do 14 hodin. (www.zamek-zakupy.cz)

26. 12.: státní zámek Sychrov – Vánoční koncert – „ Od klasiky ke koledám“. České saxofonové kvarteto & Kriskros a Capella. Vánoční koncert dvou výjimečných souborů přináší skladby českých a světových autorů hudby klasické i populární v původním obsazení saxofonového kvarteta a vokálního kvinteta, které je rozšířeno o šestého člena imitujícího hudební nástroje - beatbox. Atmosféru Vánočních svátků vytvoří oba soubory, jak v samostatných blocích, tak i společně včetně známých koled z domova i ze zahraničí. V ceně vstupenky mají účastníci koncertu možnost prohlídky vánočně laděných zámeckých interiérů. Prohlídka bez výkladu proběhne bezprostředně po skončení koncertu. Předprodej vstupenek pouze na www.evstupenka.cz. (www.zamek-sychrov.cz)

27. 12. – 5. 1.: státní zámek Sychrov – Vánoční prohlídky zámku. V průběhu vánočních svátků lze absolvovat prohlídku vánočně vyzdobených interiérů, během které na návštěvníky čekají nejen ozdobené stromečky, ale také historické hračky a betlémy. Každý návštěvník obdrží na konci prohlídky malou pozornost. (www.zamek-sychrov.cz)

TZ NPÚ/Lucie Bidlasová