Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Agrární rada v Libereckém kraji podpoří studenty zemědělství

21. 08. 2019 | 5:42

Regionální agrární rada Libereckého kraje přispěje na stipendia pro studenty zemědělských oborů na středních školách v České Lípě a Frýdlantu. Chce tímto způsobem pomoci zvýšit zájem o tyto obory, jejich absolventi na trhu práce chybí. Mladí lidé do 24 let tvoří sotva pět procent pracovníků v zemědělství, řekl u příležitosti podpisu smlouvy o účasti ve stipendijním programu kraje novinářům předseda agrární rady Robert Erlebach.

traktorIrma
archivní foto Artur Irma

"Dřív byl obor traktorista-mechanizátor dvouletý obor. Přišel traktorista a uměl točit volantem a ostatní ho naučil agronom. Dneska už to tak není. Protože ten traktor, který je za deset, 12 milionů korun musí řídit středoškolák. Musí zároveň vyhodnocovat to, co mu ta chytrá mašina sděluje. Pro tyhle lidi jsou mzdy srovnatelné s jinými obory. Takový obor má skutečně budoucnost," dodal Erlebach.

Liberecký kraj už ve spolupráci se ZOD Brniště tři roky podporuje zemědělské obory zemědělec-farmář a agropodnikání na střední škole ve Frýdlantu, od letošního roku se tato podpora rozšíří také do České Lípy. Frýdlant nabízí tři obory, které bude letos studovat 148 studentů. "Stipendia určitě pomohla, ještě v roce 2015 do oboru zemědělec-farmář nastupovalo pět šest žáků, v současné době pro školní rok 2019/2020 jich nastupuje 23," řekl ředitel školy Miroslav Kudrna. Podle ředitelky českolipské školy Hany Kubátové Ortové pomohla zvýšit zájem i nová centra odborného vzdělávání, která oběma školám zajistila nejmodernější techniku.

"S podporou vybraných oborů vzdělávání prostřednictvím stipendijních programů jsme začali už v roce 2010, v současné době kraj podporuje 18 oborů a připravujeme jeho rozšíření," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Regionální agrární rada není první, kdo se do systému zapojil. Na stipendia přispívá sklářská společnost Preciosa, zemědělský podnik ZOD Brniště a krajská společnost Silnice LK. "Chystám se oslovit i hospodářské komory, obejít významné zaměstnavatele a požádat je o spoluúčast na stipendijním programu. Nemusí to být jen o financích, může to být i o praxích a celé řadě jiných věcí," dodal Tulpa.

čtk