Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Armádní medici zůstanou v kraji jen do konce května. Odběrové sanity zůstanou k dispozici

15. 05. 2020 | 16:29

Armádní medici, kteří od začátku dubna pomáhají pracovníkům Krajské hygienické stanice v Liberci s vyhledáváním kontaktů v případě podezření na nákazu novým koronavirem, na konci května skončí. Spolu s nimi ukončí práci i armádní tým, který v Libereckém kraji pomáhal s mobilními odběry. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to dnes na dotaz ČTK řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

armádacorona3
Foto: FB Armáda ČR

"My máme dvě odběrové sanitky, které jsou pod Krajskou nemocnicí Liberec a záchrannou službou a já věřím, že to zvládnou," řekl Sobotka. Dál budou podle něj fungovat i odběrová míst u čtyř páteřních nemocnic v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici, která zajišťují testování nařízené hygieniky nebo lékaři, ale také odběry pro samoplátce. Armádní medici jsou podle něj znovu připraveni nastoupit, pokud by to bylo potřeba. "Připravují operační plán pro případnou druhou vlnu, byli jsme informováni," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V Libereckém kraji potvrdily testy první případ onemocnění novým koronavirem 10. března. Hygienici od té doby nařídili test na covid-19 u 7679 lidí, ve 198 případech vyšel pozitivně. "Poslední pozitivní případ máme z 6. května," řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Více než 86 procent nemocných už se ale uzdravilo, z nákazy se aktuálně léčí 23 lidí, z toho jeden je ve vážném stavu v nemocnici. Největší počet případů nákazy odhalily testy na Jablonecku, kde zatím onemocnělo 84 lidí. Jen sedm pozitivních případů měli dosud na Českolipsku.

"Ten virus tady stále je a musíme k němu mít velký respekt a musíme se podle toho chovat," řekla Prattingerová. Razantní opatření podle ní pomohla k tomu, že se nákaza příliš nešířila a třeba zdravotnická zařízení a sociální ústavy zasáhla jen minimálně. "Měli jsme jen pět nemocných lékařů a troufám si říct, že nikdo z nich se nenakazil při péči o pacienty," řekla Pattingerová. Nemoc se podle ní prokázala také u sedmi zdravotních sester, ale jen čtyři se zřejmě nakazily při péči o pacienty. "Nenakazil se nikdo na záchrance, to dokazuje, že jsme to vzali za správný konec," dodala. Jenom dva klienti se nakazili v sociálních ústavech.

čtk