Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Během prodlouženého víkendu přibylo ve statistice krajských hygieniků 929 pozitivních případů nákazy koronavirem

29. 09. 2020 | 8:51

Celkem 1975 pozitivních případů nákazy koronavirem od začátku pandemie vykazuje na svých webových stránkách Krajská hygienická stanice se sídlem v Liberci. Informace je ke včerejší 19. hodině. Aktivních případů je v rámci kraje 1342. Uzdravených je 626 osob, sedm lidí zemřelo.

covidRukavice
ilustrační foto

Nejvíce celkových i aktivních případů má Liberecko - 1129/833, nejméně Českolipsko 159/102. Na Jablonecku, kde se nákaza objevila jako první v kraji, je celkem 418 případů, z nichž je 238 aktivních. Pro Semilsko platí čísla 269/169. Nejvíce uzdravených vykazuje Liberec - 294 osob, následuje Jablonec (178 osob), Semily (97) a Česká Lípa (57).

Za aktivní případy hygienici považují nejen nemocné, ale i takzvané bezpříznakové, kteří měli pozitivní test na koronavirus.

Žádného s covidem zemřelého nemá Česká Lípa, po dvou mají Jablonec a Liberec a tři zesnulé vykazuje semilský okres.

Počet aktivních potvrzených případů onemocnění covid-19 v Libereckém kraji přesáhl tisícovku v pátek 25.9., kdy bylo hygieniky oznámeno 1046 případů. Za tři volné dny, kdy fungovalo jen odběrové místo v krajské nemocnici, je o 929 případů více. Prudký nárůst by měli vysvětlit hygienici.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS) ve vysílání ČT24 hodin ujistil, že se na to bude krajského hygienika Vladimíra Valenty ptát, protože nárůst přes 900 případů za dny, kdy se testovalo omezeně, nedává laikovi smysl. Předeslal ale, že to mohlo způsobit dokončené trasování již existujících případů.

Hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v pátek pro ČTK uvedl, že v Liberci je hospitalizováno 15 pacientů. V kraji je podle něj 82 lůžek s ventilátory. "Máme zatím dostatečnou kapacitu, situaci máme pod kontrolou a nemocnice zatím dále vykonávají všechny plánované operace," uvedl Půta. Zásobu osobních ochranný pomůcek mají nemocnice minimálně na čtyři týdny.

uba