Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Call centrum Libereckého kraje zaregistrovalo jediného seniora. Důvodem je přetížený systém

15. 01. 2021 | 12:07

AKTUALIZOVÁNO: Prostřednictvím telefonního centra, které na svém úřadě zřídil Liberecký kraj, se dnes dopoledne podařilo k očkování proti koronaviru zaregistrovat jediného seniora staršího 80 let. Důvodem je přetížení systému, který neustále padá, řekl na dotaz ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V krajském call centru na bezplatné lince 800 880 066 pracují tři lidé, ve všedních dnech od 08:00 do 16:00, v sobotu a v neděli od 08:00 do 14:00.

ockovanifrantiskov3
Foto: Artur Irma

Registrace pro seniory nad 80 let začala dnes v 08:00, přihlašování je možné přes internet na webech registrace.mzcr.cz nebo crs.uzis.cz nebo také prostřednictvím telefonní linky 1221. Pomoci mohou i praktičtí lékaři a od příštího týdne by se mohla spustit také registrace v lékárnách. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bylo po v poledne v rezervačním systému už 78.000 lidí a 3000 z nich mělo termín očkování.

"My pro ten příští týden budeme mít asi 460 vakcín pro lidi, kteří se hlásí prostřednictvím rezervačního systému a je dost možné, že v tuhle chvíli jsou už termíny, které se tam nemocnicím podařilo zadat, obsazené," řekl před polednem Půta. Problémy s připojením do systému měly podle něj i samy nemocnice, které budou seniory očkovat. "Teprve dnes o půl deváté ráno dostaly některé nemocnice informaci, aby se znovu zaregistrovaly a zadaly ty sloty pro očkování," dodal Půta.

Podle hejtmana je zatím v kraji vakcín k masivnímu očkování veřejnosti málo. "Na příští týden máme k dispozici 2340 vakcín pro celý Liberecký kraj, dohoda je taková, že budou prioritní zdravotníci, klienti a zaměstnanci ústavů sociální péče. Zhruba 20 procent bude určeno pro seniory v rezervačním systému," doplnil Půta, který požádal ministra Blatného o přehodnocení systému, jakým se vakcíny v Česku rozdělují. "Dosavadní rozdělování není podle počtu obyvatel, obávám se, že jsou znovu preferována státní zařízení, státní nemocnice. Kraje, jako je Liberecký, kde takové zařízení není, tak mají k dispozici méně vakcín," řekl hejtman.

Do konce března by mělo být podle Půty v kraji dostatek vakcín na očkování seniorů nad 80 let, kterých je podle statistik zhruba 17.000. V příštích dvou týdnech chce kraj vyřešit, jak zajistí očkování pro seniory, kteří žijí sami, a dopravit se do očkovacího centra by pro ně bylo příliš náročné. "Budeme žádat o spolupráci obce. Pro seniory, kteří nemají žádné příbuzné, mohou pomoci zajistit jak registraci, tak potom třeba nějaký hromadnější transport na očkování," dodal Půta.

čtk