Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtyři přírodní koupaliště v kraji nemají výbornou kvalitu vody. Většina umělých nádrží sezonu ještě nezahájila

15. 06. 2023 | 12:37

Čtyři venkovní přírodní koupaliště v Libereckém kraji nemají výbornou kvalitu vody. Pro všechna z nich jde ale o obvyklý stav v tomto období. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

koupaliště mattress-364755 1280
Ilustrační foto

Na třetím z pěti stupňů hodnocení je Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. Stejně jako v předchozích letech to je kvůli výskytu sinic. Koupání v jezeře nedoporučují hygienici dětem, alergikům, těhotným ženám a dalším podobně citlivým jedincům.

Na druhém stupni jsou rybníky v Zákupech, Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Sedmihorkách v Českém ráji. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody. I když je riziko zdravotních potíží malé, lidé by se po koupání v těchto rybnících měli osprchovat.

Hygienici sledují v Libereckém kraji kvalitu vody pravidelně v 34 nádržích a koupalištích. Většina umělých koupališť ale sezonu ještě nezahájila. Ke koupání v Libereckém kraji příliš neláká ani současné počasí s denními teplotními maximy kolem 20 stupňů Celsia a přeháňkami. Teploty nad 25 stupňů předpovídají meteorologové nejdřív na neděli.

čtk