Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Další úsek Cyklostezky sv. Zdislavy povede zčásti po opuštěné výpadovce od Bílého Kostela k Jítravě

15. 01. 2021 | 11:12

Cyklostezka svaté Zdislavy, která je jednou z páteřních cyklotras Libereckého kraje, bude zase o něco delší. Záměr včera podpořili členové rady na svém jednání. Liberecký kraj chystá vybudovat úsek, který míří od Bílého Kostela nad Nisou k Jítravě. O dotaci zažádá ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Celková částka činí 14,8 milionu korun včetně DPH.

cyklistika závod race-4504526 1280
Ilustrační foto

„Pro Liberecký kraj je důležité zajištění bezpečného cyklistického propojení Chrastavy, Bílého Kostela, Jítravy a Rynoltic, kudy vede rušná silnice číslo I/13,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták.

Některé úseky jsou již hotové, například z Nového Boru do Svoru či mezi Lvovou a Jablonným v Podještědí. Projekt připravilo zájmové sdružení Cyklostezka sv. Zdislavy Nový Bor – Bílý Kostel nad Nisou.

Celkové náklady na tento úsek cyklostezky, který míří 1,3 kilometru, činí 14.127.533,34 korun včetně DPH. Kraj by se měl podílet částkou nejvýše 3.368.048,17 korun a dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury by měla představovat 10.759.485,18 korun. „Pokud vše půjde podle plánu, zahájíme práce ve druhé polovině letošního roku a dokončíme je na jaře roku příštího,“ upřesnil Sviták.

Je to podruhé v historii, kdy kraj žádá o dotaci na stavbu cyklostezky ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Vloni jsme se žádostí uspěli a pracujeme na cyklostezce Odra–Nisa z Bílého Kostela do Chotyně,“ doplnil Jan Sviták.

Trasa zamíří z Bílého Kostela k Jítravě zprvu po pravé straně silnice I/13, která se v serpentinách vine vzhůru. K jejímu vedení se využije původní výpadovky na Děčín, dnes již zčásti zarostlé v lese. „Tato trasa je optimální, jednak není třeba řešit složité majetkoprávní poměry, a také není nutné budovat mimoúrovňové křížení silnice,“ zmínil statutární náměstek pro dopravu.

Cyklisté pak přejedou na druhou stranu po mostě na Rozkoši kolem pomníku k 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I. a po levé straně silnice I/13 dojedou až k místu, kde nad sjezdem do Jítravy odbočuje silnice na Horní Suchou.

Cyklodopravu Liberecký kraj dlouhodobě systematicky podporuje. V roce 2018 činila částka na stavby tohoto typu 5 milionů korun, stejné peníze pak v roce 2018 připravil kraj na projektovou přípravu. Roku 2019 kraj vynaložil na cyklodopravu 20 milionů a vloni podpořil projekty v této oblasti částkou 25 milionů korun.

LK/Andrea Fulková