Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dejte svůj hlas nejoblíbenější knize v kategorii Cena čtenářů, čas máte do konce března

19. 02. 2020 | 5:41

Volit svou nejoblíbenější publikaci spojenou se zdejším regionem mohou čtenáři v tradiční anketě Kniha roku Libereckého kraje. Její třetí ročník se koná právě nyní a ceny v jednotlivých kategoriích rozdá porota. Lidé si pak vyberou své nejoblíbenější dílo v internetovém hlasování; vítězná kniha získá čtenářskou cenu.

knihaMladí
ilustrační foto

„Regionální literatura je mezi čtenáři, badateli a místními patrioty velmi oblíbená. Řada lidí má ve svých knihovnách samostatný oddíl, který věnuje právě těmto knihám. A ty se potom dědí po generace. I proto je naše soutěž důležitá. Dáváme vědět, že tu vzniká řada titulů s místní tématikou a lidé je potom hledají v knihkupectvích,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Čtenáři mohou hlasovat do 31. března do 12 hodin pomocí dotazníku na internetovém odkazu https://1url.cz/xzu9o. Přehled nominovaných knih se nalézá na webu https://kvetavinklatova.kraj-lbc.cz/kniha-roku.

V letošním roce se do soutěže přihlásilo 24 knih v kategoriích beletrie a poezie, literatura pro děti a mládež, učebnice, odborná a populárně naučná literatura, umělecká monografie a výtvarná publikace.

Vítěz každé kategorie vybraný porotou získá finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a také cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrábí Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově. Ocenění vítězům předá hejtman Libereckého kraje Martin Půta a radní Květa Vinklátová u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv 23. dubna v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

LK/Jan Mikulička