Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Delta mutace koronaviru se podle krajského hygienika v Libereckém kraji nešíří komunitně

28. 06. 2021 | 14:29

Delta mutace koronaviru, dříve známá jako indická, se podle krajského hygienika Vladimíra Valenty v Libereckém kraji nešíří komunitně. Zároveň ale vyzval k absolvování PCR testu návštěvníky klubu Bunkr v Liberci ze soboty předminulého týdne. Nakazit se mohli delta mutací od jednoho z hostů. Valenta do dnes řekl novinářům po zasedání krajského krizového štábu.

covid testovaniucetlu2
Ilustrační foto, Artur Irma

"Jednalo se o mladého chlapce, který byl přítomen 19. června v klubu Bunkr, a bylo to v době, kdy byl infekční," uvedl Valenta. Hygienici podle něj sice mají pod kontrolou nejbližší kontakty nakaženého z rodiny i z řad kamarádů, vyloučit ale nelze, že se mohl náhodně nakazit i někdo jiný. Proto Valenta návštěvníkům Bunkru doporučuje, aby absolvovali test. "Aby využili možnost preventivního PCR vyšetření, které je hrazené, a na to vyšetření zašli," dodal Valenta. Podle něj na testy půjdou po dohodě s provozovatelem klubu i někteří vytipovaní zaměstnanci Bunkru.

V Libereckém kraji bylo od května potvrzeno přes 50 případů delta varianty, což je výrazně více než v ostatních krajích. Podle Valenty je to dané rozsahem testování. "Od jara provádíme diskriminační PCR vyšetření u všech pozitivních výsledků (na koronavirus), tudíž i záchyt byl vyšší," uvedl Valenta.

Takzvaný diskriminační PCR test upozorňuje na možné nové mutace a podezřelé vzorky se poté posílají na sekvenaci, jež je potvrdí, nebo vyvrátí. Ostatní kraje v zemi budou podle Valenty tuto metodu plošného hodnocení pozitivních vzorků teprve zavádět. V Libereckém kraji není podle Valenty aktuálně žádné ohnisko nákazy delta mutace. "Máme jen případy, které jsou navázané na předchozí zjištěné," dodal. Denně v Libereckém kraji přibývá do deseti nových případů koronaviru, v přepočtu na 100.000 obyvatel je sedmidenní incidence na osmi nových případech.

čtk