Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den klastrů v Liberci: Národní i mezinárodní úspěchy si pravidelně připisuje Nanoprogress

11. 06. 2021 | 14:42

Klastrovou spoluprací k větší stabilitě. Den klastrů chce přinést inspiraci firmám z regionu: Každoroční setkání klastrových organizací – Den klastrů – v letošním roce připadlo Libereckému kraji. Jeho organizátoři si od něj slibují osvětu v oblasti prohlubování spolupráce firem v rámci odvětví a regionů.

inženýring
ilustrační foto

Na Technickou univerzitu v Liberci se v úterý 22. června sjedou představitelé progresivních českých klastrových organizací. Vystoupí hosté v čele s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a jeho náměstkem pro digitalizaci a inovace Petrem Očkem, hejtmanem Martinem Půtou a ředitelem CzechInvestu Patrikem Reichlem. Celodenní akce je otevřená odborné veřejnosti, především z řad firem z regionu.

„Smyslem vzniku klastrů je prohloubení spolupráce firem v oboru nebo v regionu a upevnění jejich tržní pozice. Díky klastrové spolupráci vznikají lokality, které si za vzor bere celý svět. Příkladem je filmový průmysl v Hollywoodu či technologie v Sillicon Valley,” říká za jednoho z organizátorů, Agenturu regionálního rozvoje, Martina Pšeničková.

V Libereckém kraji působí trojice klastrových organizací. Nepřekvapí, že jedna z nich, CLUTEX, vzešla z podhoubí tradičního textilního průmyslu. „Za patnáct let existence jsme si připsali tři patenty a desítku užitných vzorů. Český textil jsme reprezentovali na veletrzích v Asii, Africe a Severní Americe. Dnes jsme vnímání jako oborová autorita v oblasti výzkumu a inovací textilního průmyslu,” říká Libuše Fouňová z klastru CLUTEX.

Národní i mezinárodní úspěchy si pravidelně připisuje také klastr Nanoprogress. Tato organizace sehrála významnou roli při rozvoji inovační úrovně českého nanotechnologického odvětví, a to převážně díky podpoře z dotačního programu MPO „spolupráce-klastry”. „Velkou přidanou hodnotu pro nás přestavuje rozmanitost a mezioborovost naší členské základny čítající přes 60 členů. Právě široce zaměřený tým odborníků z řad vysokých škol a průmyslu sehrává klíčovou roli při vzniku nových řešení a zavádění inovací na trh.” říká Luboš Komárek, předseda klastrové organizace Nanoprogress a dodává, že bez podpory z dotačních programů by se většina zcela zásadních výzkumně-vývojových aktivit v nanotechnologické oblasti nerealizovala.

Doba “covidová ukázala, jak zranitelné mohou být globální dodavatelské řetězce

Organizátoři v čele s Národní klastrovou organizací a Agenturou regionálního rozvoje si od setkání slibují především inspiraci pro místní firmy a instituce. „Doba 'covidová' ukázala, jak zranitelné mohou globální dodavatelské řetězce být. Důsledky zažíváme dodnes, od výpadků výroby vinou nedostatku surovin či komponent po výrazné zdražování dovozů. Hlubší spolupráce českých firem a českého výzkumu vede k omezování těchto negativních vlivů. A to je důvod, proč podporovat jejich propojování ve formě klastrových organizací a technologických platforem,” doplňuje Ivo Říha, viceprezident Národní klastrové asociace. 

Klastrový potenciál má podle názoru organizátorů více odvětví regionu. „Zástupci sklářského, strojírenského či automobilového průmyslu by jistě z klastrové spolupráce dokázali výraznou měrou čerpat," uzavírá Pšeničková.

Co jsou klastry?

Jedna z možných definic říká, že klastry jsou organizace, které sdružují firmy v závislosti na odvětví, ve kterém působí, nebo lokalitě, ve které působí. Podniky mohou vyrábět nebo prodávat související nebo doplňující se zboží, mohou se zaměřovat pouze na surovinu, nástroje, součástky, finální výrobek, mohou čelit nebo zpravidla čelí stejným problémům a otevírají se jim stejné příležitosti.

TZ/Barbora Jónová