Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Déšť a tání sněhu zvedly hladiny řek. Na Jizeře v Jablonci nad Jizerou dnes platil stav ohrožení, velké problémy způsoboval i vítr

05. 02. 2024 | 8:39

AKTUALIZOVÁNO: Déšť a tání sněhu v Jizerských horách a Krkonoších zvedly dopoledne hladiny řek v Libereckém kraji, silný vítr kácel stromy. Stav ohrožení platil podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČSÚ) jen na Jizeře v Jablonci nad Jizerou, ve 14:30 už ale hladina klesla na úroveň druhého stupně. Podle informací z krajského povodňového portálu je na druhém stupni Oleška v Dětřichově na Frýdlantsku, podle Povodí Labe platí druhý stupeň také na Jizeře v Železném Brodě, Kamenice v Plavech na Jablonecku je na prvním stupni.

jizera2
Jizera, foto: Artur Irma

Hladiny na Frýdlantsku už se dostaly většinou do normálu, vzedmutá je hladina Smědé v Černousích, voda zaplavila silnici třetí třídy z Boleslavi do Černous. Silnice je neprůjezdná, pro místní to ale není žádným překvapením, silnice bývá zaplavená při každém silnějším dešti nebo jarním tání. Situace se tak opakuje i několikrát do roka.

Podle zastupující mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Petry Knížkové voda v kraji žádné problémy nepůsobí, horší byl silný vítr. "Ráno jsme vyjížděli odklízet asi desítku popadaných stromů hlavně na Jablonecku a Českolipsku," doplnila Knížková. Kvůli popadaným stromům nabíraly ráno zpoždění autobusy integrované dopravy v kraji, na železnici ale problémy nebyly, zjistila ČTK. Podle meteorologů dosahuje vítr v kraji v nárazech až 70 kilometrů v hodině.

Kvůli silnému větru museli dnes dopoledne zastavit jednu z lanovek v krkonošském skiareálu v Harrachově na Jablonecku. Mimo provoz je kvůli větru lanová dráha Delta na Čertovu horu, lyžaři ale mohou využít lanovku na Rýžovišti, uvedli na webu provozovatelé areálu. Všechna střediska v Libereckém kraji jsou dnes ale navzdory větru zatím v provozu, zjistila ČTK.

Teploty v Libereckém kraji se pohybují od tří do deseti stupňů Celsia, i v horách je nad nulou, kolem poledne ale déšť většinou ustal. Za posledních 24 hodin ale na některých místech spadlo přes 50 litrů vody na metr čtvereční, největší srážky hlásí stanice Souš v Jizerských horách a Dvoračky v Krkonoších, kde naměřili od pátku kolem 70 litrů vody na metr. První povodňový stupeň stále platí na Mumlavě v Harrachově, na Jizeře v Dolní Sytové a na Jizerce v Dolních Štěpanicích.

čtk