Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do oprav svých školských budov investuje letos Liberecký kraj 130 milionů, za poslední čtyřletku vyčlenil 255 milionů

31. 08. 2021 | 5:00

Do oprav svých školských budov investuje letos Liberecký kraj 130 milionů korun, ne všude ale stihli práce dokončit přes prázdniny. Třeba na střeše Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci se stále pracuje, pokračují i práce ve Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou.

školaNew
ilustrační foto

Někde se opravy teprve připravují, jako třeba oprava střechy Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově, řekl ČTK náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS).

Do zlepšení kvality škol dal kraj v posledních čtyřech letech přes 255 milionů korun, dalších zhruba 700 milionů investoval do vybudování center odborného vzdělávání na osmi středních školách, většinu nákladů ale zaplatily fondy EU. Sedm center už se podařilo dokončit v minulých dvou letech, na posledním v Jablonci se ještě pracuje. Stavba má být hotová do poloviny října, studenti se ale do budovy vrátí zřejmě až se začátkem druhého pololetí. "Budovu je ještě třeba vybavit nábytkem a technologií," řekl Ramzer.

Před zahájením nového školního roku se minulý týden podařilo dokončit práce na zateplení, výměně oken a vytápění budovy dílen odborného výcviku Střední školy v Lomnici nad Popelkou, za více než deset milionů korun. Zhruba 16 milionů korun investoval kraj do rekonstrukce prostor budovy "B" v Truhlářské ulici v Liberci pro potřeby pedagogicko-psychologické poradny.

Vedle centra vzdělávání v Jablonci je letos největším školským projektem rekonstrukce střechy hlavní budovy u liberecké strojní a elektrotechnické průmyslovky, která přijde na více než 40 milionů korun, tam se stále pracuje. "Bohužel jsme tam objevili havarijní stav, takže jsme museli vypsat další výběrové řízení na opravy trámů," řekl Ramzer. Pracuje se také v areálu Školního statku Frýdlant, kde dokončují opravu vodovodu, který byl v havarijním stavu. Do začátku topné sezony by měla být podle Ramzera dokončena rekonstrukce kotelny Gymnázia Ivana Olbrachta v Semilech.

Stále se také pracuje také v areálu Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu, kde s využitím evropských dotací zateplují obvodový plášť a opravují střechy a okna budovy jídelny a tělocvičny. Úpravy za více než 13 milionů korun by měly skončit v říjnu. "Chystáme rekonstrukce i na dalších školách. Jedná se například o jedenáctimilionovou opravu střechy Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově. Zpracováváme také projektovou dokumentaci na opravu dětského domova v Jablonci nad Nisou, kde odhadované náklady činí téměř 18 milionů korun," dodal Ramzer.

čtk