Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do skiareálů v Libereckém kraji si tento víkend přijely zalyžovat tisíce lidí

16. 02. 2020 | 16:12

Víkendová návštěvnost v lyžařských střediscích Libereckého kraje tento víkend klesla. Provozovatelé sjezdovek to dávají za vinu horšímu počasí a také střídání turnusů. Dnešek však vesměs hodnotí kladně, řekli ČTK. Tisíce lidí napočítali ve Skiareálu Ješted v Liberci, SKI Bižu v Jizerských horách i v Rokytnici nad Jizerou v Krkonoších. K dispozici jsou v kraji desítky kilometrů upravených sjezdovek i běžeckých stop. Na svazích leží až 70 centimetrů převážně technického sněhu.

lyžovani5 irma
Foto: Artur Irma

"Návštěva byla dobrá, v sobotu o něco slabší," řekl ČTK Pavel Bažant ze společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorská střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a Maliníku v Bedřichově. Dodal, že se projevilo střídání návštěvníků. Dnešní návštěvnost ale hodnotí podobně jako minulý týden, kdy sjezdovky navštívilo okolo 4000 sportovců. Za víkend tak napočítal okolo 8000 lidí. Nejmenší návštěvnost byla v Bedřichově, kde nemají provozovatelé technické zasněžování a spoléhají na přírodní sníh.

Návštěvnost byla tento víkend nižší i ve Skiareálu Ještěd v Liberci. "Bylo to nižší než minulý týden, máme dohromady okolo 2100 lidí za sobotu a neděli," informoval dnes ČTK ředitel areálu Jakub Hanuš. Za nižší návštěvnost může podle ředitele horší počasí a také střídání turnusů. Areál zprovoznil pět kilometrů sjezdovek, na nichž leží 50 centimetrů sněhové pokrývky.

V Rokytnici nad Jizerou dnes otevřeli Červenou sjezdovku. Ředitel střediska Vít Pražák míní, že předpoklady pro lyžování jsou perfektní vzhledem k letošním horším sněhovým podmínkám. Návštěvnost od minulého víkendu také lehce klesla. "Včera, kdy bylo super počasí, tak jsme tady měli zhruba 2600 lyžařů," řekl ČTK ředitel s tím, že dnes se jich po svazích prohání přes 3000.

Sobotní návštěvníci Jizerské magistrály dali podle provozovatelů běžkařským stopám zabrat. Dnes běžkaři sportovali na desítkách centimetrů přírodního sněhu po kompletní úpravě.

čtk