Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dohoda s provozovateli skiareálů se rýsuje. Budou-li kompenzace, budou i pokusy bránit chaosu u sjezdovek

08. 01. 2021 | 6:00

Vláda včera rozhodla o prodloužení nynějších protiepidemických opatření pro skiareály do 22. ledna. Do koše tak letí všechny plány provozovatelů na nadcházející víkend. Skiareály navzdory restrikcím, avšak s vidinou v lepší zítřky, zasněžovaly a vypomohl i přírodní sníh, který napadl v noci na čtvrtek. Podmínky v horách se tím výrazně vylepšily, nikdo je ale neocení a vlekaři budou jen přičítat další ztráty.

Chaosjested1
Foto z povánočního parkoviště pod Ještědem Artur Irma

Například skiareál na Ještědu už inzeroval balíček ranního lyžování na manšestru se snídaní za 990 korun. Nebude nic. Dojezdy sjezdovek a parkoviště se pouze, bude-li přát počasí, opět zaplní sáňkaři a bobaři, kteří rozryjí již upravené plochy. Na zasněžené pláně se mohou vydat jen pěší se sáněmi a boby a skialpinisté. V Jizerských hrách a Krkonoších už jsou připraveny běžecké stopy.

Na Ještědu bude o víkendu jezdit kabinová lanovka a čtyřsedačka na Skalku, stejně jako po Vánocích a Novém roce. Lanovky, které lidi vyvážejí na kopec, odkud se dá dostat jinak než po sjezdovce, což je případ ještědské kabiny i Skalky, být v provozu mohou. Stejně tak bude fungovat lanovka z Jánských Lázní na Černou Horu v Krkonoších. Vede odsud černohorská silnice, která poslouží sáňkařům i bobistům.

Skiareál Ještěd už na svém facebooku zveřejnil pravidla přepravy: Lanovka Nová Skalka bude v provozu o víkendu 9.-10. ledna vždy od 9:00 do 16:00.

"Rádi vám vyvezeme i běžky, skialpy nebo boby. Nezapomeňte, prosím, že sjezdovky zůstávají i nadále uzavřené pro veřejnost a probíhají na nich přípravné práce.

Společná jízda je možná max. pro 4 osoby v případě rodinných příslušníků a nebo pro 2 osoby bez rodinné vazby. Je nutné dodržet zakrytí úst, nosu a rozestupy.

P1 Centrální parkoviště je denně v provozu, i mimo víkendy. Občerstvit se před svým výletem můžete ve výdejním okénku v bistru Skalka u dolní stanice lanovky.

Skialpinisti jsou i nadále vítáni. Kromě sjezdovky Nová Skalka vyzkoušejte i Beranovu cestu, kterou se dostanete i na Libereckou nebo F10," vypočítává profil skiareálu.

Foto: FB Ještěd - hory za rohem

Dohoda mezi vládou a vlekaři už má jasnější obrysy

V České republice je 450 skiareálů, jejichž činnost do státního rozpočtu ročně přináší 13 miliard korun. Zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel.

Kompenzace pro uzavřené skiareály se budou počítat podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) buď přes náklady nebo sedačky lanovek, podobně jako v programu COVID bus. Po čtvrtečním jednání se zástupci profesních organizací to Havlíček řekl novinářům. Asociace horských středisek (AHS) podle svého ředitele Libora Knota preferuje kompenzaci přes místa na dopravních zařízeních, v ideální výši 100 procent. Náhrada by se měla týkat nákladů, nikoliv tržeb, řekl ČTK.

V případě nákladového režimu by podle Havlíčka mohla lyžařská střediska získat kompenzaci 65 procent provozních nákladů. Počítá se s tím, že mohou čerpat pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, měla by být také zahrnuta do programu COVID nájemné. Z těchto dvou programů by podle ministra mohli provozovatelé zimních středisek získat 15 procent nákladů, nový program by pokrýval dalších 50 procent.

V případě výpočtu na základě sedaček na lanovkách a vlecích se podle Havlíčka diskutuje o konkrétním systému i vynaloženém finančním obnosu. Mělo by to podle něj být, ať už se bude jednat o případ nákladového režimu nebo "sedačkovného" kolem jedné miliardy korun. Nechtěl ale o konkrétní částce zatím spekulovat.

AHS podle Knota chce kalkulace s náhradami za místa na dopravních zařízeních a v potaz se bral i typ zařízení. Tedy zda jde o kotvu, jednomístný vlek, sedačkovou lanovku s pevně danými sedačkami nebo třeba moderní sedačkovou lanovku s odnímatelnými sedačkami. "Konkrétní model dáváme nyní dohromady s představiteli skiareálů," řekl. Inspiraci vidí v programu COVID ubytování, kde jsou dotace přidělovány nejen na základě počtu pokojů, ale také jejich kvality.

Dotační titul má být do konce týdne připraven, aby ho v pondělí mohla probrat vláda.

Foto: Artur Irma

Součástí dohody o kompenzacích bude podle Havlíčka i to, že provozovatelé skiareálů dohlédnou na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel. Neměl by se podle něj opakovat scénář vánočních svátků, kdy se ve střediscích bez kontroly a režimu pohybovalo velké množství lidí, kteří nedodržovali všeobecně nastavená pravidla. "My jsme to chápali, v tom slova smyslu, že doposud nebyly kompenzace k tomu, komplikovaně se ta pravidla dodržovala. V tuto chvíli budeme jednat o tom, aby tam byl zabezpečen takový režim, který bude eliminovat excesy, které jsme viděli v minulých dnech," řekl.

Pokud zůstanou lyžařská střediska uzavřená, není podle provozovatele areálu na Červenohorském sedle Martina Dubského v silách provozovatelů regulovat režim. "Ani to nebudeme dělat, stát s námi do této chvíle nespolupracoval, nevidíme důvod, proč by lidé nemohli na svah. Není to správné, ale ti lidé taky ukazují, co si o tom myslí," řekl ČTK.

"Pokud se dohodneme na nějakých kompenzacích, a my chceme jen zaplatit náklady, nic jiného, tak v tu chvíli jsme schopni a ochotni se pokusit tady to zajistit," řekl ČTK ředitel Ski bižu Pavel Bažant, jež provozuje tři největší lyžařská střediska v Jizerských horách. Podle něj budou teprve hledat způsob, jak dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel zajistit.

uba, www.cn.cz