Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Domácí marmelády a džemy vyrábí v Libereckém kraji několik zaběhnutých, prověřených i oceněných producentů

17.05.2022 | 5:00

Kratochvíle, kterou si často spojujeme s našimi babičkami, tedy zavařování marmelád a džemů, je i nadále každoroční letní činností v mnoha domácnostech. Staré a osvědčené receptury se dědí z generace na generaci a do zavařování se stále častěji pouští i mladí lidé. Chvíle, kdy ze spíží vytáhnou hospodyňky zavařovačky, se kvapem blíží.

marm3
Marmelády a džemy "homeMade" stále letí...

V Libereckém kraji je hned několik osvědčených malých rodinných firem, které si ze zavařování marmelád a džemů udělaly živnost. Jejich produkty se dají koupit nejen na trzích, ale také na eshopech. Přinášíme přehled místních výrobců, jejichž marmelády a další pochutiny stojí za vyzkoušení.

Není nad domácí marmeládu, ilustrační foto

Kde jinde začít než v srdci Libereckého kraje, tedy v Českém ráji. Odsud pochází dvojice mladých žen, které založily firmu pulpamen (www.pulpamen.cz). Pája a Lucka se věnují výrobě delikates už od roku 2014.

ilustrační fotoJejich recepty jsou ovlivněné východní kuchyní. Pro ty, kteří se chtějí naučit dělat svěží a moderní jídla, podnikatelky nabízejí kurzy vaření. Pro firemní večírky, svatby nebo jiné slavnostní příležitosti připravují catering. Mezi produkty, které je možné objednat a vyzkoušet, se dá najít například čatní (chutney) z červené cibule, omáčka z jablka s chilli nebo různé hořčice a pesta.

Džemy, které duo podnikatelek nabízí, se vyznačují především výběrem ovoce vždy od místních dodavatelů. Vše je vyrobeno z přírodních produktů bez zbytečných chemických příměsí. Objednat je možné malinový džem nebo také hruškový s vanilkou. Ceny se pohybují kolem sta korun za dvěstěmililitrovou skleničku. Co zamrzí je absence klasického eshopu. Objednávku musíte vyplnit ručně a zaslat na mail. Druhou možností je zajet si do Mladé Boleslavi, kde je možné výrobky nakoupit v kamenném obchodě Gurmán.

ilustrační fotoV Českém ráji zůstaneme i nadále. To, že výroba marmelád a džemů je doménou žen, vyvrací další místní podnikatel Jan Kakos, který svoji rodinnou firmu založil už v roce 2014 (www.marmeladyzraje.cz). Vychází především z receptů, které znali už naši předkové, avšak sám jim dodává moderní a svěží vzhled.

Kvalitou bodují jeho výrobky nejen v českých soutěžích, úspěšné jsou i v mezinárodním měřítku. “Pravidelně bodujeme na domácích i velkých zahraničních soutěžích, jako je mistrovství světa ve vaření marmelád “Dalemain Marmalade Awards” a soutěž o nejlepší jídla světa “Great Taste Awards”,” uvádí Jan Kakos. Mezi jeho domácími marmeládami najdete kombinaci chutí, kterou v běžných obchodech nenajdete. V eshopu je možné objednat například borůvkovou marmeládu s whisky, lesní směs s čokoládou, jahodovou s šampaňským nebo citronovou s proseccem.

ilustrační fotoZ okolí Turnova se přesuneme k Máchovu jezeru, kde má svojí domácí výrobnu Michaela Bílková (www.mojemarmelada.cz). Její džemy a marmelády se vyznačují minimálním množstvím cukru. Ze skromných začátků, kdy hlavními konzumenty byli přátelé a známí, se časem podnikatelka z Lužických hor vypracovala v místní uznávanou výrobkyni i hořčic a chutney. Kdo by si chtěl doma vyzkoušet jeden z jejich oblíbených receptů, tady je například ten na meruňkový džem s levandulí: Potřebujeme 1 kg meruněk, 2 polévkové lžíce sušených květů levandule, 10 g pektinu, 450 g cukru.

ilustrační fotoKilogram omytých meruněk odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlijeme cca 1 dcl vody. Dusíme do změknutí. Kdo chce, může meruňky teď rozmixovat, kdo chce, kousky nechá být. Přidáme 300 g cukru, promícháme. Přisypeme sušené květy levandule, cca 2 polévkové lžíce. V misce si smícháme 150 g cukru s 10 g pektinu. Tuto směs postupně za stálého míchání přidáváme k horkým meruňkám. Přivedeme k varu, povaříme 2 minuty a odstavíme. Horké hned plníme do čistých sklenic a 20 minut sterilujeme v troubě při 80°C.

Necháme pár dní odležet a poté si můžeme vychutnat meruňkový džem s francouzským levandulovým šmrncem.

Mezi lokální výrobce patří také Jana Šrytrová z Podještědí (www.dobrotyodteticky.cz). K výrobě používá pouze chemicky neošetřené ovoce z místních sadů. Umí zpracovat vlastnoručně vypěstované moruše, kdoule, žluté ryngle nebo jedlé kaštany. “Sklízím jen plně vyzrálé ovoce, které tak obsahuje velké množství přírodního cukru. Nemusím proto mnoho doslazovat a džemy nesou označení “Extra méně sladké,” uvádí sadařka a podnikatelka Jana Šrytrová. Komu by nestačily marmelády nebo džemy, může mrknout na nabídku povidel, sirupů a také moštů. Všechny výrobky je možné objednat přímo na stránkách.

ilustrační foto

Poslední zastávkou na cestě za místními výrobci sladké pochutiny bude Bedřichov. Tady žije, vaří a dobroty vyrábí Anna Jelínková (www.hotelpremier.cz/marmeladovna). Kromě různých kombinací chutí, likérů a koření, vaří v Bedřichově i klasické jednopříchuťové marmelády. To, že svoje řemeslo ovládá precizně, dokazuje zisk nejvyššího ocenění v mezinárodní soutěži v Delamain v Anglii z roku 2018. Úspěch před čtyřmi lety slavila s pomerančovou marmeládou. Výrobky je možné zakoupit v hotelu Premier v srdci Bedřichova.

Výběr marmelád a džemů v našem kraji je opravdu různorodý a bohatý. Navíc koupí těchto produktů zákazníci podporují konkrétní lidi s konkrétními příběhy.

lux