Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu komplikoval těžký mokrý sníh a spadlé stromy, 3500 domácností v kraji bylo bez proudu

28. 11. 2023 | 10:33

AKTUALIZOVÁNO: Dopravu a dodávky proudu dnes v Libereckém kraji zkomplikoval těžký mokrý sníh a popadané stromy. Hasiči měli za noc a den přes 120 výjezdů. Na některých místech kvůli spadlým stromům uvízly sypače, přerušený byl provoz na několika železničních tratích a vlaky na trati z České Lípy do Bakova kvůli padajícím stromům zřejmě nepojedou až do půlnoci. Bez proudu bylo přes den až 3500 domácností, večer jich byly řádově stovky.

hasiči větve GAAgNcxXgAAY23p
Těpeře u Železného Brodu, foto: X/HZS LK

V kraji připadlo dnes až 15 centimetrů sněhu, k večeru srážky ustaly. Nadále i na hlavních tazích ale mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu, které kloužou. A na mokrých silnicích se může podle varování meteorologů tvořit náledí. Pozor by si měli dát řidiči nákladních aut ve stoupáních, uvízlé kamiony komplikovaly přes den podle policie dopravu třeba na silnici 13 v Kamenickém Šenově nebo na silnici 292 na Semilsku.

Popadané stromy přerušily dnes na některých místech dodávky elektrické energie, poruchy byly i na vysokém napětí, hlavně na Českolipsku a Jablonecku. "Poruchy z rána se nám už podařilo odstranit, ale odpoledne přibyly nové," řekla ČTK mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Po 18:00 energetici podle ní evidovali čtyři poruchy na vysokém napětí na Českolipsku. "Na obnově se bude pracovat i v noci a na hladině nízkého napětí určitě i zítra," řekla. Problémy podle ní působí mokrý těžký sníh. "Dochází k pádu stromů, přetrhání vodičů a poškození izolátorů, řada stromů ještě neshodila listí, a proto jsou víc obalené sněhem," dodala.

Foto: X/HZS LK

Hasiči měli k 18:30 přes 120 výjezdů k popadaným stromům. "Po 14:00 už to není v takovém měřítku jako v noci, kdy výjezdů bylo hodně," řekla ČTK zastupující mluvčí hasičů Petra Knížková.

Spadlé stromy zastavily provoz na několika železničních tratích. Podle informací z webu Správy železnic nejezdily vlaky ze Železného Brodu na Jablonecku směrem na Semily, z České Lípy na Blíževedly a z Bezdězu směrem na Bělou pod Bezdězem. Zastavený provoz je aktuálně jen na trati z České Lípy do Bakova nad Jizerou.

Foto: X/HZS LK

Pro kamiony nad šest tun zůstává kvůli sněhu zavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, řidiči musí po hlavní silnici 13 přes Frýdlant, kde se solí.

Podle meteorologů teploty klesnou v noci až k minus sedmi, na horách až k minus 12 stupňům Celsia. Srážky by ale měly ustávat a oblačnosti přechodně ubývat. V nižších polohách se může na mokrých silnicích tvořit náledí a na horách místy sněhové jazyky.

čtk

Fotogalerie - zdroj: X/HZS LK

1 Poniklá na Semilsku

2, 3 Vrchovany na Českolipsku