Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu účastníků Dětské olympiády v Liberci zajistí 35 autobusů, 45 řidičů, 5 dispečerů a dobrovolníci

18. 06. 2019 | 11:46

Dopravu účastníků Olympijských her dětí a mládeže v Liberci bude zajišťovat 35 speciálních autobusů, připraveno je 45 řidičů, pět dispečerů a desítka dobrovolníků. Dispečink olympiády bude v liberecké Home Credit Aréně, kde budou i ztráty a nálezy, pro ty, kdo v autobusech něco zapomenou. Autobusy budou denně přepravovat zhruba 4400 účastníků z jejich ubytování na sportoviště, na jídlo a také na vyhlášení výsledků. Určené jsou jen pro akreditované účastníky, řekl dnes ČTK Jan Mečíř, který má dopravu na starosti.

autobus děti children-278113 1280
Ilustrační foto

Letní dětská olympiáda se koná už podeváté. Do slavnostního zahájení her, které bude v liberecké Home Credit Aréně, zbývá pět dní. Soutěžit se bude nejen v Liberci, ale také na sportovištích v nedalekém Jablonci nad Nisou a jizerskohorském Bedřichově. Účastníci budou ubytovaní hlavně na kolejích liberecké univerzity, ale také v domovech mládeže v Liberci, Jablonci a Turnově a také v libereckých kasárnách. Soutěžit se bude v 18 sportovních disciplínách, navíc i v umělecké disciplíně - street artu. Pro ty nejlepší je připraveno 1163 medailí.

Mečíř má s organizováním dopravy při podobných sportovních podnicích zkušenosti. Podílel se mimo jiné na zajištění dopravy při Světovém poháru v letech na lyžích v roce 2008, na šampionátu v lyžování o rok později nebo při zimní dětské olympiádě, která se v Liberci uskutečnila před devíti lety. "Při letní olympiádě nehrozí výkyvy počasí, velké spady sněhu, ani závěje nafoukané přes silnici, naproti tomu budeme v červnu čelit hustší dopravě a uzavírkám kvůli opravám silnic," řekl Mečíř. Organizátoři budou podle něj spolupracovat s policií, aby provoz ve městě zkomplikovali co nejméně.

Akreditovaní účastníci mohou k pohybu použít také městskou hromadnou dopravu v Liberci a Jablonci nad Nisou, kde budou po dobu olympiády jezdit zdarma. Stačí, když se prokážou akreditací. Levněji se mohou v době olympiády svézt účastníci i kabinovou lanovkou na Ještěd. "Jednosměrné jízdné je ve výši 30 korun a zpáteční jízdné ve výši 50 korun. K uvedenému jízdnému je místenka zdarma. Cena platí pro každého cestujícího, který se při nákupu a kontrole jízdenky prokáže akreditačním průkazem účastníka akce," řekla regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

čtk