Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Energetici v Libereckém kraji odvolali kalamitní stav, který vyhlásili v pondělí kvůli následkům silného větru

11. 02. 2020 | 15:30

AKTUALIZOVÁNO: Situace v Libereckém kraji se dnes uklidnila, vítr se ztišil. V 15:00 tak mohli energetici odvolat kalamitní stav, který vyhlásili v pondělí, když bez dodávek elektřiny zůstalo v kraji 38.000 domácností. V podvečer zbývalo odstranit čtyři poruchy na vysokém napětí, bez proudu bylo zhruba 300 domácností. Na většině míst by tak měly být dodávky obnoveny ještě dnes, řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

čez kontrola distribučního zařízení
Ilustrační foto, ČEZ

Problémy byly ještě dnes ráno také v dopravě, i tam se situace zklidnila, aktuálně nejsou žádné uzavřené úseky na silnicích. Kvůli silnému větru jezdí ale pomaleji vlaky, takže nabírají zpoždění. Opatrní by měli být motoristé v horských oblastech, kde mohou silnice namrzat a vítr může tvořit sněhové jazyky a závěje. Podél komunikací u Jilemnice a v dalších částech Krkonoš leží větší množství odřezaných částí popadaných stromů nebo větví. "Vše je ale průjezdné," řekl ČTK Petr Šén, ředitel krajské společnosti Silnice LK, která má na starosti údržbu silnic druhých a třetích tříd i část hlavních tahů.

Hasiči dnes vyjeli k více než 50 událostem, stejně jako v pondělí odstraňovali hlavně popadané stromy. "V jednom případě se smrk opřel o rodinný dům, v dalším spadl strom na dvě garáže," dodala krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Turnov uzavřel park u letního kina a Metelkovy sady, vstup do lesů nedoporučují ani v Jilemnici na Semilsku, Liberci nebo České Lípě. Meteorologové navíc prodloužili výstrahu na silný vítr až do středečních 18:00, dál tak v lesích a parcích hrozí pády stromů.

Silný vítr zasáhl Česko v neděli večer. Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli od nedělního večera ke 430 událostem. Největší problémy nadělala druhá vlna vichřice, která zasáhla kraj v pondělí po poledni. Vítr v nárazech přesahoval 95 km/h. Popadané stromy blokovaly silnice, zkomplikovaly i dopravu na železnici. Dva lidé byli zraněni. V Doksech na Českolipsku spadl strom na ženu, další žena se zranila při havárii svého vozu v České Lípě. V České Lípě museli kvůli taškám padajícím ze střechy uzavřít jeden vstup do radnice. Na opravě už se tam pracuje.

čtk