Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Epidemie v kraji je na ústupu měsíc a půl. Díky tomu se daří vytrasovat přes 90% kontaktů do 24 hodin

13. 04. 2021 | 9:24

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji za pondělí přibylo 211 nově potvrzených případů koronaviru. O týden dříve jich sice bylo jen 32, to byl ale svátek, kdy se méně testuje. Pondělní přírůstek v kraji je za pracovní den druhý nejnižší za poslední čtyři měsíce. Méně laboratorně potvrzených případů od 3. prosince bylo v kraji jen minulý pátek, kdy přibylo 200 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

covidNUda
archivní ilustrační foto

Epidemie v kraji je na ústupu měsíc a půl. I díky tomu se hygienikům daří vytrasovat přes 90 procent kontaktů nakažených do 24 hodin a aktivně mohou vyhledávat skrytá ohniska. "V podnicích, kde je vyšší procento pozitivních antigenních testů, nařizujeme a organizujeme hromadné testování všech zaměstnanců. Už jsme tak hromadně vyšetřili zaměstnance čtyř podniků v Libereckém kraji. Byly to stovky zaměstnanců a zhruba sto odhalených případů," uvedl v pondělí krajský hygienik Vladimír Valenta.

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji 1057 nově nakažených, z toho zhruba po třetině na Liberecku a Českolipsku. V přepočtu na 100.000 obyvatel za uplynulých sedm dnů je v jednotlivých okresech mezi 157 až 382 novými případy. Za 13 měsíců trvání epidemie mělo pozitivní test na koronavirus 77.572 lidí s bydlištěm v Libereckém kraji. Z nich se vyléčilo skoro 73.000. Naopak 1206 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo, z toho čtyři za pondělí.

Nemocnice v Libereckém kraji se dnes ráno staraly o 262 pacientů s koronavirem, je to o 61 nemocných méně než před týdnem a zhruba o 200 méně než před měsícem. Ve vážném stavu, na jednotkách intenzivní péče a ARO, bylo ráno 84 covidových pacientů. Na akutních lůžkách s podporou dýchání se zdravotníci starali o 136 nemocných a následnou péči potřebovalo dalších 42 lidí. V šesti zdravotnických zařízeních v kraji je aktuálně 462 lůžek pro pacienty s koronavirem, z toho více než 40 procent je volných. Nejhůř je na tom podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) českolipská nemocnice, která má kapacity naplněné a pacienty odtud musí převážet do jiných nemocnic v kraji.

Od tohoto týdne by se díky zvýšenému počtu dodávek vakcíny Pfizer/BioNtech mělo zrychlit očkování. V pondělí dostalo dávku vakcíny bezmála 2000 lidí, dosavadním denním maximem je 2341 lidí z 1. dubna. V Libereckém kraji se začalo očkovat 4. ledna, alespoň jednu dávku vakcíny dostalo od té doby 51.153 lidí a z nich obě 28.151. V kraji žije zhruba 442.500 obyvatel.

Liberecký magistrát ode dneška obnovil možnost objednat se přes rezervační systém, dosud to bylo možné jen telefonicky. Bez rezervace úředníci nikoho neobslouží. "Nadále zůstává v platnosti nutnost objednat se předem před návštěvou magistrátu," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

čtk