Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Geoparky založily národní asociaci. U její kolébky stály dva z Libereckého kraje

02. 10. 2020 | 19:27

Posledního září letošního roku byla oficiálně zapsána Asociace geoparků ČR, z.s. Zakladateli Asociace jsou Národní geopark Ralsko, Národní geopark Železné hory a Globální geopark UNESCO Český ráj. Na založení asociace se dále podílel i Národní geopark Podbeskydí, Národní geopark Kraj blanických rytířů a Národní geopark Broumovsko.

Globalni geopark UNESCO foto L Antos
Foto: L. Antoš

Posláním nově vzniklé organizace je ochrana životního prostředí, přírody a krajiny, především geologického bohatství České republiky, jeho výzkum, interpretace a prezentace jeho významu, podpora geoturismu, environmentální výchova a vzdělávání a zapojování veřejnosti, včetně dětí a mládeže do péče o geologické lokality.

V rámci své hlavní činnosti Asociace geoparků bude zejména prosazovat společné zájmy členů v oblasti legislativní, finanční i informační u orgánů státní správy a samosprávy, v mezinárodních organizacích nebo u institucí Evropské unie. „O asociaci mluvíme již dva roky a konečně nastal ten správný čas. Asociace má zaštítit spolupráci geoparků v České republice, je to společný prostor pro realizaci aktivit a projektů, které nás budou spojovat,“ uvedla Lenka Mrázová, ředitelka Geoparku Ralsko.

Geopark Zelené Hory, foto: J. Koppřiva

„Máme již něco za sebou, například společné akce v rámci Týdne geoparků, vzdělávání průvodců pro všechny geoparky, školení v oblasti interpretace přírodního dědictví. Věříme, že asociace nám pomůže ke zvýšení profesionality geoparků a předávání si zkušeností,“ doplnil Jan Doucek, nově zvolený předseda Asociace.

„Asociace geoparků bude velmi důležitou platformou pro spolupráci mezi geoparky u nás i v zahraničí a zajistí další posun v plnění poslání geoparků,“ sdělila Blanka Nedvědická, ředitelka Geoparku Český ráj.

Geoparky vyprávějí 4,6 miliard let starý příběh Země a procesy, které ji formovaly. Prezentují a interpretují historii naší planety a s ní spojené geologické a klimatické změny a také vývoj života. Ukazují vliv místního přírodního bohatství na ekonomický a kulturní rozvoj společnosti.

Na území České republiky leží devět národních geoparků: Barrandien, Broumovsko, Český ráj, Egeria, Kraj blanických rytířů, Podbeskydí, Ralsko, Vysočina a Železné hory. Geopark Český ráj jako jediný v republice pro svou výjimečnou geologickou, přírodní a kulturní rozmanitost obdržel v roce 2015 certifikát Globální Geopark UNESCO.

TZ/Pavel Charousek