Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtmani s ministrem zdravotnictví probírají opatření, která nejsou správná nebo logická

14. 02. 2021 | 0:10

Dnes bude pokračovat jednání vlády s hejtmany o opatřeních proti covidu-19 a možném vyhlášení nového nouzového stavu. Pokud nedospějí k dohodě, nouzový stav s půlnocí na pondělí skončí. Vláda by tak musela najít jiný způsob, jak pokračovat v některých protiepidemických opatřeních. Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že všichni hejtmani v neděli kabinet o pokračování nouzového stavu požádají.

hejtmanKancl
Hejtman Martin Půta

Za hejtmany STANu, jsme definovali, několik bodů jako nutné změny, uvádím (a stručně) jen ty nejdůležitější:

Zrušení zákazu nočního vycházení po 21 hodině, protože vše bude dále zavřeno.

Povolení maloobchodu s jasnými podmínkami a hygienickými opatřeními

Otevření některých služeb za přísných hygienických opatření

Zrušení omezení úředních hodin na úřadech, protože v omezené době se tvoří fronty

Změna podmínek u amatérského sportu a kultury

A aktivní jednání na:

Příprava návratu dětí do škol a stanovení podmínek testování a hygienických opatření

Body budou zítra projednány v 10h s ministrem Blatným.

Díky premiérovi za veřejné potvrzení toho, že pandemicky zákon se projedná v legislativní nouzi, tedy rychle, bez odkladů, což nyní udělal na tiskové konferenci.

Zdroj: FB Petry Peckové, hejtmanky Středočeského kraje

Hejtmani podle Babiše budou v neděli od 10:00 jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), obě strany si přivedou své epidemické experty. Proberou opatření, která podle názoru hejtmanů nejsou správná nebo logická. Na následné jednání vlády ve 14:00 bude přizván i předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) a šéfové všech krajských hygienických stanic. Kabinet by měl podle Babiše o opatřeních rozhodnout tak, aby občané co nejdříve věděli, jaká pravidla budou od pondělí platit.

Podle Babiše hejtmani hovořili o prodloužení nouzového stavu o 14, nebo o 30 dní. Podle krizového zákona může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

www.ceskenoviny.cz

Hejtman Martin Půta v sobotu v noci na FB psal: Situace není dobrá, v zemi jsou uzavřeny tři okresy, sousední Sasko uzavírá od půlnoci až na úplné výjimky hranice s Českou republikou, epidemiologové očekávají další zhoršení situace v souvislosti s novými mutacemi viru a očkování probíhá pomaleji, než jsme všichni očekávali.

Neumím si v této situaci představit, že by se od pondělí rozvolnila všechna opatření a zcela bychom rezignovali na všechny racionální kroky, které udrží v příštích týdnech situaci pod kontrolou. Nemocnice jsou už čtvrtý měsíc plné pacientů s COVID-19 a zvládají to jen díky velkému vypětí lékařů, zdravotních sester, zdravotníků a lidí, kteří v nich pomáhají. Proto budeme dnes večer jako Asociace krajů České republiky znovu jednat s vládou ČR o možnostech řešení situace pro příští týdny. Po krachu jednání v parlamentu skončí nouzový stav v noci z neděle na pondělí. Pan premiér jako řešení navrhuje nový nouzový stav, ale jen v krajích, které o něj sami požádají.

Z pohledu řešení epidemické krize nepovažuji za efektivní a rozumné, aby na území některých krajů byl nouzový stav vyhlášen a některých ne. Nouzový stav je ale jen nástroj, o jeho obsahu rozhodují konkrétní opatření. A o těch chceme dnes večer jednat s vládou.

Některá dosud fungující opatření nedávají smysl, některá jsou hloupá a to je důvod, proč je lidé nedodržují. Například zákaz nočního vycházení, zavření malých obchodů a omezení služeb. Proto se budeme společně s kolegy za Starostové a nezávislí • STAN snažit zajistit kultivaci opatření, které bude primárně vycházet z plochy obchodů a dodržování hygienických pravidel.

Za důležité považuji také plán na rychlé otevření škol a podporu pro pravidelné testování ve firmách. Za předpokladu kultivace opatření si dovedu představit nouzový stav do doby, než bude schválen nový pandemický zákon, jehož vládní návrh leží ve sněmovně od loňského května.

Nouzový stav je ale zcela mimořádný nástroj, proto podporuji jednání s vládou, parlamentními stranami a Asociací krajů. Bez obecné politické shody je řešení této složité situace možné jen obtížně.

FB M. Půty