Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hlavním lákadlem muzea v Turnově je výstava věnovaná historii pohřebních rituálů i světu popravišť 

30. 04. 2021 | 16:35

Velká muzea v Libereckém kraji a Oblastní galerie v Liberci otevřou příští týden v úterý, v některých bude vstup zdarma, jinak se výše vstupného nemění. Uzavřená zůstane rekonstruovaná hlavní budova Vlastivědného muzea v České Lípě. Vyplývá to z ankety ČTK.

kostry
Tento exponát v Turnově na výstavě k posledním věcem člověka nemají, ale jako ilustrační foto dobré...

Otevření muzeí a galerií schválila vláda od pondělí 3. května v krajích, kde to dovoluje příznivá epidemická situace. Liberecký to splňuje, podmínkou pro muzea a další památky je to, aby jeden člověk uvnitř měl k dispozici 15 metrů čtverečních plochy. Návštěvníci musí dodržovat rozestupy, budou muset používat respirátory a povoleny nejsou skupinové prohlídky.

Severočeské muzeum v Liberci přivítá návštěvníky v úterý po více než třech letech. Zavřené bylo od 1. února 2018 kvůli kompletní rekonstrukci za 143 milionů korun a potom kvůli koronavirovým opatřením. Vstup bude zdarma, řekl ČTK ředitel muzea Jiří Křížek. Předběžně předpokládá, že vzhledem k rozloze historické budovy bude moci dovnitř až 300 návštěvníků. Kromě výstav je pro návštěvníky lákadlem i proměna expozic po rekonstrukci.

Zdarma bude první týden i muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. "Jsme šťastní, že nemusíme návštěvníky lustrovat, zda mají test na koronavirus. Nedovedu si představit, jak bychom to dělali," uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Najednou bude moci být uvnitř 60 lidí. Muzeum má kromě stálých expozic tři výstavy. Jedna je zaměřená na luxusní bižuterii z doby budování socialismu, další mapuje přírůstky současného designu do muzejní sbírky za posledních deset let a třetí představuje deset sklářských umělců tří generací z různých koutů světa tvořících v České republice.

Hlavním lákadlem muzea v Turnově je rozsáhlá výstava věnovaná pohřebním rituálům od pravěku až po současnost i světu popravišť. "Předpokládám, že do hlavní budovy bude moci přijít až 200 návštěvníků," uvedl ředitel muzea Jan Prostředník. Muzeum otevře od úterý nejen hlavní areál, ale také Dlaskův statek v Dolánkách. Vstupné zůstává ve stejné výši jako loni, zdarma je muzeum přístupné pro zdravotníky.

Muzeum v České Lípě otevře všechny své pobočky včetně Vísecké rychty v Kravařích. V hlavním areálu muzea, v bývalém augustiniánském klášteře, budou přístupné jen prostory kaplí Loreta a Nejsvětější Trojice, ambit s výstavou palných zbraní a zahrada. "Hlavní budova se bude otevírat až v příštím roce," uvedl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Vstupné českolipské muzeum nemění stejně jako Oblastní galerie v Liberci, v níž zůstanou zachované bezplatné čtvrtky. "V jeden moment může být u nás zhruba 50 lidí," uvedl ředitel galerie Pavel Hlubuček. Prodlouženy jsou podle něj výstavy, které návštěvníci nemohli vidět. Výstava Poezie a Performance nabízí netradiční pohled na umělecký, společenský i politický život za železnou oponou v době socialismu. Na další výstavě jsou obrazy Davida Hanvalda.

Muzea otevírají až v úterý, neboť pondělí je tradičně zavíracím dnem. Výjimkou bude říští týden malé městské muzeum v Semilech. "Necháme v pondělí takzvaně odemčeno, ale nepředpokládám, že by tam stály fronty. Spíš rozjedeme nějakou kampaň, že máme otevřeno," uvedl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

čtk