Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horská služba měla v Jizerských horách za zimu asi 800 zásahů, víc než obvykle

29. 03. 2022 | 14:17

Horská služba měla v Jizerských horách za zimu zhruba 800 zásahů. Je to asi o 100 víc než je dlouhodobý průměr. Nejčastěji šlo o výjezdy za zraněnými lyžaři ve skiareálech. ČTK to dnes řekl náčelník horské služby pro Jizerské hory David Savický. "Úrazů běžkařů bylo do 100," řekl a i to je podle něj o něco více než je obvyklé.

HS
HS má za sebou první zimu s lavinovým vyhledávacím systémem Recco. V Jizerkách laviny nepadají, v Krkonoších ano. Foto FB HS/Jan Kostík

"Průměrné číslo je 60 až 70 za zimu," dodal. Nejčastějším úrazem u lyžařů bylo zranění kolene, časté byly i zlomeniny rukou a nohou.

Záchranáři měli v zimě v Jizerských horách i dvě úspěšné resuscitace. Na konci prosince zkolaboval pětasedmdesátiletý běžkař při čekání u kiosku s občerstvením na Promenádní cestě a zhruba o měsíc později asi padesátiletý muž při túře na běžkách poblíž Štěpánky v Kořenově. Zachránit se podařilo i seniora z Německa, který přečkal v únoru noc v závěji. Muž měl štěstí, že v jeho stopách mimo značenou turistickou cestu se vydal těsně pod vrcholem Smrku manželský pár a nalezl ho v bezvědomí.

Horští záchranáři se před začátkem zimy vrátili do svého hlavního sídla v Jizerských horách, které mají v Bedřichově a které dočasně opustili předloni na jaře kvůli modernizaci za více než 15 milionů korun. "Rekonstrukce splnila naše očekávání. Máme daleko větší prostory pro techniku, s tím jsme před tím bojovali," uvedl Savický. V plánu je výstavba nové služebny v Lázních Libverda, zatím tam jsou záchranáři v mobilním kontejnerovém komplexu. "Máme pozemek pod lesem a chtěli bychom tam v horizontu dvou let postavit služebnu," dodal Savický. V Jizerských horách působí horská služba od roku 1954. Má tam sedm stanovišť a patří pod ni i stanice na Ještědu.

čtk