Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hotely a penziony v oblíbených horských střediscích Jizerských hor, Krkonoš, v Českém ráji a u Máchova jezera mají stále volná místa

05. 07. 2020 | 11:26

V hotelech a penzionech v Libereckém kraji jsou stále o prázdninách volná místa, navzdory uvolnění koronavirových opatření se zatím rekreační oblasti nezaplnily. Ani v oblíbených horských střediscích Jizerských hor a Krkonoš, v Českém ráji nebo u Máchova jezera není zatím problém najít ubytování, i když na tento prodloužený sváteční víkend byly zejména lepší hotely už obsazené a jako tradičně se v pátek zaplnily i oblíbené kempy, zjistila ČTK.

hotel-room
Ilustrační foto

Méně hostů než v jiných letech je v krkonošských střediscích jako Harrachov nebo Rokytnice nad Jizerou. "Obsazené jsou chalupy, které se pronajímají celé, takovou už není možné na léto sehnat, jinak je ubytování dost, hory jsou poloprázdné, lidí je málo, je to vidět i na tržbách v našem infocentru," řekla ČTK Lenka Kostlánová z Infocentra Lenka v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, které zprostředkovává ubytování také v Pasekách, Harrachově, Vítkovicích či Jablonci nad Jizerou.

Prázdno je i v Harrachově, i když například v hotelu ve zdejší sklárně zůstal o prodlouženém víkendu jediný volný pokoj. "Jinak je ale v Harrachově poloprázdno," řekl ČTK majitel areálu František Novosad. Lidé podle něj dávají zřejmě před pobyty přednost spíš výletům a také čekají do poslední chvíle a rozhodují se podle počasí. Turistů ale podle něj s uvolněním koronavirových pravidel přibývá. "V naší podnikové prodejně už jsme na 80 procentech tržeb loňského roku," dodal.

Rušno bylo v pátek v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji, který dostal loni nejvíc hlasů v tradiční anketě Kemp roku. "Najíždějí sem davy turistů, to je ale touto dobou každý rok," řekl v pátek po poledni ČTK vedoucí kempu Pavel Staffen. Kemp vyhledávají hlavně rodiny s dětmi, pojmout může kolem 1200 lidí. "Chatky a všechna pevná lůžka máme až do konce prázdnin obsazená," řekl. Místo je tak pro stany a karavany, místa pro ně dopředu rezervovat nelze.

Liberecký kraj patří k oblíbeným rekreačním oblastem, turisté míří hlavně do Jizerských hor a Krkonoš, v létě také právě do Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Loni do kraje přijelo rekordních více než milion hostů, zhruba 30 procent z nich si Liberecký kraj vybralo za místo svého pobytu o letních prázdninách. Pětina hostů v kraji přijela loni ze zahraničí, hlavně z Německa, Polska a Slovenska. Letos je zatím podle ubytovatelů cizinců méně.

čtk