Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrad Bezděz nabízí dětem novou hru. On-line vstupenky na Bezděz a Trosky urychlí odbavení návštěvníků 

07. 05. 2022 | 14:30

Na hradě Bezděz čeká dětské návštěvníky novinka – hra Poklad kralevice Václava. Rodiče mohou dětem na začátku prohlídky zakoupit za symbolickou cenu hrací kartu s mapou vedoucí k pokladu. V komnatách vyznačených na plánku budou děti hledat osm ukrytých truhliček s děrovačkami se symboly zvířat. Pokud je najdou a vyznačí si na kartu všechny ukryté symboly, čeká je při odchodu z hradu odměna, a to ve formě jak drobného upomínkového předmětu, tak i sladkosti.

bezděz npú 14 bezdez
Foto: NPÚ na Sychrově

„O trvalé nabídce pro tuto návštěvnickou skupinu jsem dlouho přemýšlel. Sledoval jsem, jak kolegové na sousedních objektech Liberecka, Pardubicka a Královéhradecka vymýšlí dětské kostýmované prohlídky a také, že je o ně poměrně velký zájem. V našich podmínkách mi přišlo lepší jít trochu jinou cestou – na Bezdězu mohou návštěvníci chodit volně, i proto musela být hra vymyšlena tak, aby se dala hrát kdykoliv a zároveň ale její plnění nerušilo dospělé návštěvníky“, vysvětluje zavedení hry kastelán Bezdězu Kamil Seidl.

Kompletní nabídka pro děti na objektech v rámci ÚPS Sychrov zde.

Významným počinem v rámci probíhající sezony je také rozšíření on-line prodeje vstupenek na hradě Bezděz a Trosky. V současné době se on-line vstupenky prodávají na základní okruhy všech památek ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově, na Troskách a Bezdězu je ale novinkou možnost nákupu on-line vstupenky, která umožní příchod do objektu během celé návštěvní doby, nikoliv na přesně stanovený čas. „Tímto krokem doufáme v rychlejší odbavení návštěvníků, nechceme, aby se před hradem tvořila fronta. Proto umístíme informace o této novince i na parkovišti pod hradem, třeba návštěvníci využijí tuto možnost i takříkajíc na poslední chvíli“, doufá ve větší komfort návštěvníků Trosek jejich kastelánka Pavlína Suchomelová.

Foto: NPÚ na SychrověLiberecké objekty kromě zákupského zámku – tedy již zmiňovaný hrad Bezděz, Grabštejn a Trosky a zámky Frýdlant, Hrubý Rohozec, Lemberk a Sychrov - jsou nově zapojeny do regionálního projektu Vydejte se s námi po stopách Albrechta z Valdštejna. Motivační hra láká k návštěvě někdejšího Frýdlantského vévodství Albrechta z Valdštejna.

Turisté poznají kouzlo hradů, zámků a měst, kde Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna zanechal významné stopy. Jako průvodce jim poslouží mapa a brožura. Při návštěvě každého z objektů, který je na mapě uveden, obdrží razítko a po získání tří razítek ze tří různých objektů dostanou odměnu – pamětní minci putování. Po získání šesti razítek obdrží Valdštejnův blok a tužku. Odměny si mohou vyzvednout na razítkovacích místech v regionech označených na mapě logem Albrechta z Valdštejna.

TZ/Lucie Bidlasová