Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici letos v letní sezoně zkontrolovali 180 stánků a uložili 27 pokut. Za točenou zmrzlinu padlo 14 sankcí

29. 09. 2023 | 18:48

Hygienici v Libereckém kraji letos od začátku dubna do konce září zkontrolovali 180 stánků s občerstvením na kulturních a sportovních akcích i v oblíbených turistických destinacích. Uložili 27 pokut za 63.500 korun, ve třech případech zakázali používat vodu z barelových zásobníků a v šesti nařídili sanitaci rozvodových potrubí a barelových zásobníků na pitnou vodu.

zmrzlinaTočená
ilustrační foto

V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

"V souvislosti s konzumací občerstvení v provozovnách společného stravování nebyl v letošní letní sezoně v Libereckém kraji zaznamenán žádný hromadný výskyt alimentárního onemocnění (z potravin). Rovněž pokud jde o onemocnění salmonelózou či kampylobakteriózou, nešetřila Krajská hygienická stanice v Libereckém kraji v letošním roce dosud žádnou epidemii," uvedla mluvčí.

Nejčastěji zjištěné nedostatky byly nedodržování zásad provozní hygieny, nedostatečný úklid, nevyhovující jakost pitné vody, špatná ochrana potravin před kontaminací a neoznačení polotovarů nebo rozpracovaných pokrmů datem výroby a datem spotřeby.

Časté byly v letošní letní sezoně i prohřešky spojené s prodejem točené zmrzliny v pevných stáncích. Při 41 kontrolách odebrali hygienici 28 vzorků točené zmrzliny vyrobené na smetanovém základě a 13 z nich bylo nevyhovujících kvůli překročeným limitům mikrobiologických ukazatelů. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici 14 pokut.

Loni zveřejnili hygienici údaje z letních kontrol za Liberecký kraj za období od června do začátku září. Za tu dobu prověřili 82 stánků a uložili deset pokut za 31.000 korun. Z toho dvě byly za pochybení spojená s prodejem točené zmrzliny.

čtk