Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici při kontrolách táborů rozdali zatím jen 14 pokut, letos nezaznamenali žádnou kalamitu

19. 08. 2019 | 16:28

Hygienici za pochybení na letních dětských táborech v Libereckém kraji uložili zatím 14 pokut v součtu za 13.500 korun. Do poloviny srpna provedli 97 kontrol. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

skautiTři
ilustrační foto

"Průběh letní dětské rekreace je bez mimořádných událostí, neevidujeme žádná hromadná či horečnatá onemocnění. Záznamy ve zdravotních denících poukazují na nižší výskyt klíšťat v porovnání s loňským rokem, nicméně některé lokality se potýkají s vyšším výskytem komárů a vos," uvedla Balašová.

Hygienici řešili i jeden podnět ze strany rodičů na nevyhovující hygienické podmínky na zotavovací akci. "Tento jsme na místě prověřili a shledali neoprávněným. Podstatou nespokojenosti rodičů bylo jednodušší hygienické zázemí, které však legislativa umožňuje," uvedla vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých pro Liberec a Jablonec Petra Hrubá. Rodičům vadilo, že na táboře jsou suché záchody, kusové mýdlo v síťce, mycí žlaby s výtokovými kohouty místo umyvadel a neosvětlené sprchy v dřevěných "budkách". Stěžovali si i na nedostatečný pitný režim a stravování. "Při kontrole nebyly zjištěny nedostatky - stravování i pitný režim byly zajištěny v souladu s platnou legislativou," dodala Hrubá.

Do poloviny srpna hygienici zkontrolovali v Libereckém kraji 87 táborů, čtyři jiné podobné akce a šest poskytovatelů stravovacích služeb. Za léto by se v kraji mělo konat 192 táborů s 287 běhy a dalších 25 podobných akcí s 34 běhy. Zúčastnit by se jich mělo skoro 17.500 dětí. Při kontrolách hygienici odhalili dodatečně zamrazené potraviny s prošlou dobou spotřeby i domácí potraviny neznámého původu, neoznačené nádoby na pitnou vodu nebo byla voda skladována na slunném místě. Nedostatky byly i v zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí nebo chyběly podlážky proti vlhku pro uložení osobních věcí ve stanech. V šesti případech hygienici na základě výsledků laboratorních testů omezili používání individuálního zdroje vody, což bývají prameny či studánky. Důvodem byly překročené limity v mikrobiologických ukazatelích, taková voda není vhodná k přímé spotřebě. "To je k pití, čištění zubů, vaření, mytí nádobí, čištění pracovních ploch v kuchyni, osobní hygieně osob vykonávajících činnost epidemiologicky závažnou a k provozu ošetřovny a izolace," dodala Balašová.

čtk