Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici v létě zkontrolovali 102 táborů, zjistili 29 závad. Uložili celkem 13 pokut za 17.000 korun

03. 09. 2021 | 16:42

Na letní tábory v Libereckém kraji se letos vydalo 20.181 dětí, o 1230 více než loni. Po roce ovlivněném koronavirovou pandemií, kdy po většinu roku nechodily do škol, na tom ale byly děti fyzicky hůře než obvykle. ČTK to dnes sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

TABOR4
ilustrační archivní foto

Hygienici vycházejí hlavně z informací od pořadatelů táborů. "Organizátoři shodně uváděli viditelný nárůst hmotnosti u dětí a jejich nižší fyzickou zdatnost, v důsledku čehož přistupovali k úpravám programu, ve smyslu redukce pohybově náročných aktivit," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Kateřina Hochmalová.

Takový krok je podle ní ve srovnání s předchozími lety neobvyklý. "Protože dosud jsme se setkávali se zařazením méně náročného programu zejména v souvislosti s velmi teplými dny. Stejně neobvyklá byla skutečnost, že v několika případech zdravotníci uváděli u dětí indikaci psychofarmak ke zmírnění úzkostných stavů, která s táborem nesouvisela,“ dodala.

"Nějaký dopad, že děti seděly u počítačů, to asi mělo. To se ale můžeme jen domnívat. Nám to nepřísluší hodnotit ani zjišťovat," doplnila mluvčí krajských hygieniků Balašová.

Prošetřování kvůli výskytu onemocnění covid-19 nemuseli hygienici provádět ani na jednom táboře konaném v kraji. "Došetřovali však události z akcí, které se konaly mimo náš kraj, ale za účasti osob z Libereckého kraje. Bylo jich celkově zhruba 250 a jednalo se o děti i o dospělé," uvedla Balašová.

V souvislosti s konáním táborů v kraji řešili hygienici pouze jedno hromadné onemocnění a dostali také čtyři podněty od nespokojených rodičů. "Dva z nich jsme po kontrole na místě vyhodnotili jako oprávněné a provozovatelům byla udělena sankce. Jednalo se o nedostatečný úklid tábořiště a nedostatky ve stravování," doplnila mluvčí hygieniků.

V kraji se letos konalo 284 táborů ve 399 turnusech. "Průběh letní dětské rekreace hodnotíme z hlediska akcí pořádaných v Libereckém kraji jako relativně klidný. S výjimkou preventivních evakuací z důvodu hrozby záplavy tábora v důsledků nepříznivého počasí proběhly bez mimořádných událostí," uvedla Hochmalová.

Hygienici v létě zkontrolovali 102 táborů, 12 jiných podobných akcí a 11 poskytovatelů stravovacích služeb. Zjistili 29 závad, za které uložili celkem 13 pokut za 17.000 korun. "Nejvíce závad jsme shledali standardně v oblasti stravování, kdy šlo zejména o křížení činností a nedodržování podmínek uchování potravin a surovin deklarovaných výrobcem a dále v zásobování pitnou vodou. Nejproblematičtější pak byly povrchové zdroje s nestabilní kvalitou vody a také někdy velmi složité systémy dopravující vodu byť například z veřejného vodovodu do tábořiště,“ dodala Hochmalová. Hygienici letos odebrali 18 vzorků pitné vody na tábořištích, kde není primárně zdrojem veřejný vodovod. Nevyhovujících bylo 11 vzorků.

čtk