Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kam vyrazit na snídani? Poradí nová kniha blogera Lukáše Hejlíka, na niž mu přispěl Kraj

10.05.2024 | 5:47

Svou novou knihu pokřtil herec, moderátor a bloger Lukáš Hejlík v libereckém bistru Mikyna. Nese název 400 – Snídaně, brunch, kafe a přináší 418 tipů kam vyrazit na první jídlo dne po celém Česku. Obsahuje i 19 zastavení v Libereckém kraji; kromě Liberce zavede i do Hrádku nad Nisou, Frýdlantu, Jablonce nad Nisou nebo Jilemnice. Liberecký kraj podpořil její vydání 35 tisíci korun.

snídaně
ilustrační foto

„Řada lidí se dnes orientuje nejen podle doporučení rodiny a známých, ale za dobrým jídlem se vydají třeba právě i na základě doporučení známých osobností. Lukáš Hejlík se zabývá kvalitním jídlem v restauracích už řadu let a lidé na jeho doporučení slyší,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Foto: LK

Na svých cestách Hejlík počítal, co kde snídal. Vejce Benedikt měl v 84 podnicích, zkusil 62 omelet, 41krát to byla vejce do skla. Máloco mělo poslední dobou takový nástup jako turecká vejce, ta otestoval na 36 místech. Tolikrát si dal mimochodem i lívance. Celkem 20krát to byly buchtičky s krémem, 18krát párky a 16krát avokádový toast. Často to byly také obložené chleby, sendviče nebo toasty. Zkusil anglické snídaně, francouzské toasty, kanadské lívance, belgické vafle, bagely z Ameriky, shakshuku z Blízkého východu nebo japonské okonomiyaki. Nezapomněl ani na fanoušky sladké snídaně, vyzkoušel palačinky, žemlovky, kaše ovesné, rýžové i krupicové.

LK/Jan Mikulička