Kam vyrazit na snídani? Poradí nová kniha blogera Lukáše Hejlíka, na niž mu přispěl Kraj
Svou novou knihu pokřtil herec, moderátor a bloger Lukáš Hejlík v libereckém bistru Mikyna. Nese název 400 – Snídaně, brunch, kafe a přináší 418 tipů kam vyrazit na první jídlo dne po celém Česku. Obsahuje i 19 zastavení v Libereckém kraji; kromě Liberce zavede i do Hrádku nad Nisou, Frýdlantu, Jablonce nad Nisou nebo Jilemnice. Liberecký kraj podpořil její vydání 35 tisíci korun.
„Řada lidí se dnes orientuje nejen podle doporučení rodiny a známých, ale za dobrým jídlem se vydají třeba právě i na základě doporučení známých osobností. Lukáš Hejlík se zabývá kvalitním jídlem v restauracích už řadu let a lidé na jeho doporučení slyší,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Na svých cestách Hejlík počítal, co kde snídal. Vejce Benedikt měl v 84 podnicích, zkusil 62 omelet, 41krát to byla vejce do skla. Máloco mělo poslední dobou takový nástup jako turecká vejce, ta otestoval na 36 místech. Tolikrát si dal mimochodem i lívance. Celkem 20krát to byly buchtičky s krémem, 18krát párky a 16krát avokádový toast. Často to byly také obložené chleby, sendviče nebo toasty. Zkusil anglické snídaně, francouzské toasty, kanadské lívance, belgické vafle, bagely z Ameriky, shakshuku z Blízkého východu nebo japonské okonomiyaki. Nezapomněl ani na fanoušky sladké snídaně, vyzkoušel palačinky, žemlovky, kaše ovesné, rýžové i krupicové.
LK/Jan Mikulička