Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Karanténu telefonicky ukončí obvodní lékař, podmínkou je pouze cestovatelská anamnéza a žádné příznaky

26. 03. 2020 | 6:07

V Libereckém kraji tráví již druhý týden v nařízené karanténě kolem 4000 lidí, kteří se do ní (po nahlášení se u obvodního lékaře) uchýlili po návratu z krizových zemí. Tedy především „lyžaři“, kteří strávili prázdninový týden do 15. března (v tomto týdnu byly v Libereckém kraji jarní prázdniny) v cizině a karanténa se pro ně po návratu stala povinností. Takže vyvstala otázka: Mohou se tito lidé od pondělí 30. března vrátit mezi lidi – jít do práce nebo na nákup?

gauč
ilustrační foto

Na odpověď na přesně formulovanou otázku „Co bude s čtyřmi tisíci osob, kterým v pondělí skončí karanténa nařízená obvodními lékaři? Projdou nějakým výstupním testem na to, nejsou-li bezpříznakovými nositeli koronaviru?“ jsme hledali jednoznačnou odpověď déle, než se čekalo.

Krajský hygienik MUDr. Vladimír Valenta na tiskové konferenci po jednání krajského krizového štábu odpověděl jen na půlku otázky, neboť tu druhou mu moderátorka tiskovky nepoložila. Mj. řekl: "Osoby, kterým byla nařízena karanténa pouze kvůli cestovatelské anamnéze a neprojevily se u nich během 14 dnů žádné příznaky, mohou karanténu ukončit. Podmínkou je, že se nesetkali s nikým, kdo byl pozitivně testován nebo s někým z jeho okolí.“

Karanténu jim ukončí obvodní lékař, kterému musí popravdě říci, že se u nich žádné symptomy neobjevily a že neměli žádný rizikový kontakt.

„Takoví lidé opravdu nejsou nebezpeční, 14 dní je doba dost dlouhá na to, aby se u nich příznaky onemocnění COVID-19 objevily. Nejsou bezpříznakovými nosiči, jak jste je nazvala, a není třeba u nich provádět výstupní testy,“ upřesnil jednoznačně pro náš portál krajský radní pro zdravotnictví MUDr. Přemysl Sobotka. I on zopakoval, že platí podmínka, že byli opravdu doma a nesetkali se s nikým potenciálně rizikovým.

Ujistil, že tuto záležitost probral s krajským hygienikem a shodli se, že lidé u nichž se během uplynulých dvou týdnů neobjevily žádné symptomy nemoci COVID-19, a vycházející po 14 dnech karantény na veřejnost, nejsou svému okolí nebezpeční.

Což je asi jedna z mála pozitivních zpráv tohoto týdne.

Kdo by chtěl být vůči svému okolí ještě odpovědnější, může se nechat otestovat v soukromé laboratoři, která testy provádí za úplatu. V tom případě ale musí vyrazit za hranice kraje, protože v Libereckém kraji se nic takového nenabízí ani nabízet nebude.

Alena Roubalová

Podle posledních informací KHS je v kraji už 22 osob pozitivních na koronavirus. V Libereckém kraji je nejvíc nemocných na Liberecku, testy tam vyšly pozitivně deseti lidem. Šest potvrzených případů je na Jablonecku, pět na Semilsku a jediný na Českolipsku. Podle informací z krajské hygienické stanice bylo zatím na nový typ koronaviru v Libereckém kraji testováno 464 lidí, v karanténě je na základě rozhodnutí hygieniků deset lidí a u dalších bezmála 4000 karanténu uložili lékaři.

čtk