Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ke koupání není nadále vhodné koupaliště v Chrastavě, důvodem jsou překročené limity fekálního znečištění

13. 06. 2019 | 11:15

V Libereckém kraji se zlepšila kvalita vody v Hamerském jezeře na Českolipsku, podle posledního měření hygieniků je výborná. Naopak mírně se zhoršila v přírodním koupališti v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor, voda tam má sníženou průhlednost.

koupáníReklamní
ilustrační foto

Jako nevhodné ke koupání hygienici nadále označují přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Vyplývá to z údajů uvedených na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Teplo v minulých dnech lákalo ke koupání stovky lidí, tropické teploty by se podle předpovědi měly vrátit.

Kvalita vody je ve většině rekreačních nádrží sledovaných hygieniky výborná. Sníženou průhlednost značící mírné znečištění má kromě novoměstského koupaliště i voda v přírodním koupališti Nedamov u Dubé na Českolipsku, v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a na Máchově jezeře. "Zájem o jezero roste s rostoucí teplotou," uvedl Vladimír Reichert z Regaty Máchovo jezero, která provozuje lodní dopravu na jezeře i hlavní pláž. V týdnu podle něj chodí hlavně školy a o plavby mají zájem i firmy, rodiny přicházejí hlavně o víkendu. "Minulý víkend byla pláž plná asi ze dvou třetin, v týdnu se koupaly denně stovky lidí," dodal Reichert.

Dosavadní vývoj počasí si pochvaluje vedoucí městského areálu Maškova zahrada v Turnově Tomáš Špinka. "Počasí nám přeje, zájem je velký. Pokud to ještě chvíli vydrží, tak budeme mít nejlepší červen za čtyři roky, co jsme v provozu," uvedl. Jen ve středu podle něj přišlo asi 700 lidí, ještě větší návštěvnost se dá očekávat o víkendu. "Předpověď je dobrá, tak uvidíme. V sobotu by mělo být nejtepleji," dodal. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by teploty v sobotu měly v kraji dosahovat 30 až 34 stupňů.

Jako nevhodné ke koupání v kraji hygienici hodnotí jen koupaliště v Chrastavě. Důvodem jsou překročené limity fekálního znečištění z měření z konce května. Koupaliště bylo kvůli tomu vypuštěno, vyčištěno a znovu napuštěno. Výsledky nového měření hygiena zatím nezveřejnila, správce městského koupaliště Miloš Laksar je už ale má k dispozici. "Je to podstatně lepší, z hodnoty 2500 nám to spadlo na 960," řekl ČTK. Podle něj hygienici v tomto týdnu odebírali další vzorky, jejichž výsledky dosud nezná. Chrastavské koupaliště trpí kolísavou kvalitou přítoku, napájeno je z Vítkovského potoka. Laksar se domnívá, že znečištění na konci května způsobily přívalové deště, které spláchly nečistoty z polí.

čtk