Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kompenzaci za propad daňových příjmů v souvislosti s koronavirem dostanou obce v kraji do konce týdne

12. 08. 2020 | 12:04

Liberecký kraj obdržel od státu skoro 555 milionů korun, které jsou určené pro obce jako kompenzace za propad daňových příjmů v souvislosti s koronavirem. Obcím je začne kraj rozesílat ve čtvrtek, aby je měly na svém účtu ještě do konce tohoto týdne. Novinářům to dnes řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO).

peníze 5000
Ilustrační foto

Obce dostanou peníze podle počtu obyvatel, na jednoho to je 1250 korun. Nejvíce dostane v kraji stotisícový Liberec, zhruba 130 milionů korun. Pomůže to ale i malým obcím, jako je třeba Prysk na Českolipsku s bezmála 500 obyvateli. Pro něj to dělá přes půl milionu korun. "Můžeme realizovat některé akce, které jsme původně plánovali odložit na příští rok," uvedl starosta Prysku a hejtmanův náměstek Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj - SLK). Konkrétně zmínil rekonstrukci veřejného osvětlení či opravy silnic.

Příspěvek stát obcím poskytl na základě novely o kompenzačním bonusu. Zástupci obcí a krajů dříve kritizovali, že předchozí schválení bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), který je fakticky vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, připraví místní samosprávy o příjmy z daní. "Nepochybně bez tlaku, který byl tady na vládu vyvinut, by k tomu rozhodnutí o výplatě kompenzace nedošlo. A také pevně věřím, že parlament vezme zbytky rozumu do hrsti a v září projedná kompenzace i pro kraje. V tuto chvíli jsou tam už čtyři návrhy zastupitelstev Libereckého kraje, hlavního města Prahy, Pardubického kraje a také Zlínského kraje," uvedl liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Vláda na konci července návrhy Libereckého kraje a Prahy, aby kraje dostaly ze státního rozpočtu jednorázový příspěvek 500 korun na obyvatele, odmítla.

čtk