Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus komplikuje regionální dopravu v Libereckém kraji, chybí řidiči

29. 11. 2021 | 17:14

Koronavirus komplikuje regionální dopravu v Libereckém kraji, dopravcům chybí řidiči. Zatím nebylo nutné omezovat rozsah dopravy v kraji, nicméně informace od dopravců jsou takové, že stále větší počet řidičů především v příměstské autobusové dopravě je v karanténě nebo izolaci a může se stát, že bude docházet k omezování některých spojů. Po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

autobus Čsad3
Ilustrační foto, LK

"Budeme se snažit primárně udržet dopravu do zaměstnání a do škol, a budeme se snažit v případě, že k omezování spojů dojde, informovat veřejnost, kterých linek se to bude týkat. Zatím neplánujeme plošné omezení dopravy, jako tomu bylo loni na jaře nebo na podzim," doplnil Půta.

Podle dopravců jsou řidiči MHD i příměstské autobusové dopravy vystaveni dennímu kontaktu s velkým počtem lidí všech věkových skupin. Pokud se řidič od cestujících nakazí, tak spousta kolegů, s nimiž třeba trávil pauzu na vozovně, nebo se kterými se potkal, musí do karantény. Zajistit pak všechny linky je velmi náročné. Podle majitele dopravní skupiny BusLine Jakuba Vyskočila je situace velmi vážná. "Nedostatek řidičů může v krátké době ochromit ekonomiku celého státu, lidé se nedostanou do práce," upozornil.

BusLine je největším autobusovým dopravcem v Libereckém kraji, zajišťuje regionální dopravu na Jablonecku a Semilsku. V Libereckém kraji firmě aktuálně chybí 14 procent řidičů a v sousedním Královéhradeckém kraji dokonce 17 procent. "Zatím jsme vždycky dokázali vyjet a zajistit všechny spoje, je to ale za cenu toho, že za volanty autobusů musí zasednout i vedoucí středisek, dispečeři nebo dopravní ředitel," řekl ČTK mluvčí společnosti Radovan Vrátný.

Dopravce zaměstnává 780 řidičů nejen v Libereckém kraji, ale také v sousedním Královéhradeckém nebo Plzeňském kraji, uspěl i v tendrech na zajištění dopravy v Pardubickém kraji nebo jižních Čechách.

Ne všichni řidiči firmy BusLine jsou ale očkovaní, někteří vakcínu odmítají. Jeden z neočkovaných řidičů tak podle Vrátného aktuálně leží na jednotce intenzivní péče s těžkým průběhem koronaviru. "Rád bych vyzval cestující i řidiče k maximální ohleduplnosti, nošení respirátorů uvnitř autobusů, k respektování pravidel a především k tomu, aby se nechali očkovat," dodal Vyskočil.

čtk