Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj letos dopravcům udělil pokuty ve výši dvou milionů korun. "Flastr" dostali autobusáci i železničáři

27. 09. 2022 | 14:43

Liberecký kraj bedlivě hlídá plnění smluvních povinností ze strany dopravců, kontroluje a sankcionuje dopravní společnosti s cílem zajistit cestujícím co nejvyšší komfort. Při udělování sankcí je zachován rovný přístup vůči všem firmám. V drážní osobní dopravě letos kraj za první půl rok vyměřil sankce ve výši 192.056,50 korun, v autobusové přepravě činila výše pokut za prvních šest měsíců letošního roku 1.939.000,00 korun.

busPřeshranice
archivní ilustrační foto

„Samozřejmě by ideálním stavem bylo, kdyby dopravci bezchybně plnili smluvní povinnosti. Naším cílem je totiž spokojenost cestujících a zajištění co nejvyššího komfortu. Je třeba si uvědomit, že některé sankce souvisí s počátečními problémy způsobenými startem nového dopravce, což ale bývá běžným jevem i v jiných regionech. I přesto můžeme být se zajišťováním dopravy v Libereckém kraji spokojeni,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu.

Vyšší pokuty kraj udělil v prvních měsících letošního roku dopravci ČSAD Liberec v oblasti Českolipsko, který zahájil provoz od změny jízdních řádů v prosinci 2021. Dopravní obslužnost však firma zajistila, až na výpadky několika spojů, v plném rozsahu, a to i přes celorepublikový nedostatek řidičů způsobený zejména koronavirovou pandemií.

„Zahájením provozu v prosinci loňského roku na Českolipsku navíc firma ČSAD Liberec prakticky zdvojnásobila rozsah poskytovaných služeb, a to z původních zhruba 4,18 milionu kilometrů ročně na současných 8,42 milionu,“ vysvětlil Sviták. „Zároveň registrujeme od letošního dubna podstatné zlepšení situace a porovnáme-li převzetí dopravy s jinými oblastmi a zkušenostmi v republice, můžeme jej v tomto případě považovat za úspěšně zvládnuté.“

Tabulka s přehledem sankcí v drážní osobní dopravě za období od 1. ledna do 30. června 2022:

Dopravce

Celková výše sankce v korunách

ARRIVA VLAKY s.r.o.

175.807,50

České dráhy, a.s.

4.460,00

Die Länderbahn CZ s.r.o.

11.789,00

celkem

192.056,50

 

Nejvyšší podíl činily sankce za neuskutečněný a vadný dopravní výkon a za porušení spolehlivosti nasazení vozidel.

Nedostatky se nejčastěji vyskytovaly například na linkách z Liberce do Děčína, z krajského města do Jaroměře či na trase z Turnova do Mladé Boleslavi.

Některé linky však objednávají sousední kraje, případně samotné Ministerstvo dopravy. Ty mají vlastní sankční agendu, a proto nejsou jimi stanovené pokuty ve výčtu zahrnuty.

Tabulka s přehledem sankcí ve veřejné autobusové dopravě za období od 1. ledna do 30. června 2022:

Dopravce

Celková výše sankce v korunách

BusLine LK s.r.o.

300.000

ČSAD Liberec, a.s.

1.596.500

COMPAG CZ s.r.o.

10.000

ČSAD Česká Lípa a.s.

16.000

ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY s.r.o.

0

KAD spol. s r.o.

16.500

celkem

1.939.000,00

 

Sankce Liberecký kraj udělil v autobusové dopravě za nedodržování smluvně stanovených standardů kvality, za nedodržování jízdních řádů či nasazení jiných vozidel, než bylo stanoveno ve smlouvě. Vzhledem k tomu, že v některých případech ještě neuplynula lhůta pro zdůvodnění porušení, může se ještě výše sankcí změnit.

Pokuty za porušení smluvních povinností za období od 1. července 2022 do současnosti ještě Liberecký kraj vyčísleny nemá. Nyní zpracovává protokoly s odůvodněním jednotlivých pochybení.

LK/Filip Trdla