Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj na začátku roku opět pomůže sociálním službám, od státu bude na 12 měsíců potřebovat bezmála miliardu korun

02. 10. 2019 | 11:10

Liberecký kraj opět pomůže sociálním službám s financováním na začátku roku, než přijdou peníze od státu. V rozpočtu na to už potřetí vyčlenil deset milionů korun. O pomoc s předfinancováním mohlo požádat 220 služeb, možnosti ale využilo jen 99. Kraj jich podpoří 93, ostatní žadatelé nesplnili podmínky.

seniorRukanacele
ilustrační foto

Novinářům to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Peníze jsou určené hlavně na zajištění provozu a mzdy zaměstnanců v prvních měsících roku.

Celkově žádá kraj na financování sociálních služeb pro příští rok bezmála miliardu korun. Je to zhruba o 40 procent víc než žádal na letošní rok, kdy požadoval 712 milionů. Stát tradičně podporu krátí, kraj tak letos dostal 626 milionů korun, dalších 41 milionů přidal stát na sociální služby v září. Na příští rok bude ale potřeba peněz víc. "Ten nárůst spočívá nejen v růstu osobních nákladů, ale i v rozšiřování služeb, které jsou v kraji nabízeny," řekl hejtman. Rostou také náklady na energie, navíc končí financování některých projektů z evropských peněz, a pokud je chce kraj zachovat, musí na ně žádat peníze.

Sám Liberecký kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb, jejichž služeb využívá téměř 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Liberecký kraj letos na provoz svých organizací dává 147 milionů korun, o 12 milionů víc než loni. Dalších deset milionů jde na předfinancování sociálních služeb na začátku roku. "Poskytujeme také individuální dotace. Letos jsme takto rozdělili celkem 6,6 milionu korun," doplnil náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

Zajištění sociálních služeb je podle hejtmana úkol státu, kraje a obcí, problémem je ale každoroční nejistota a výše státní podpory. "Důležité je nastavit model nějakého víceletého financování s alespoň tříletými smlouvami tak, aby poskytovatelé věděli, jak budou financovat služby nejenom v lednu 2020, ale také v roce 2021 nebo 2022, aby dokázali plánovat personální výdaje i další věci," řekl Půta. Aby také byl jasný podíl rozpočtů krajů a obcí a také jasně stanovené spoluúčasti klientů. "Jsem rád, že na straně kraje a měst a obcí probíhá v rámci komunitního plánování diskuse o rozsahu a významu jednotlivých služeb," dodal Půta.

čtk