Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj podpoří obce více než 13 miliony korun z Programu vodohospodářských akcí a nezapomíná ani na včelaře

18. 08. 2019 | 6:06

V únoru letošního roku vyhlásil Liberecký kraj Program vodohospodářských akcí, ze kterého půjdou peníze na obnovu a modernizaci stávající vodohospodářské infrastruktury a výstavbu nových vodních děl. Požadavky splnilo celkem 15 obcí a nyní si 12 z nich, které doložily vysoutěžené projekty, rozdělí mezi sebe více než 13,2 milionu korun. Na rozvoj vodohospodářské infrastruktury přispěje i finanční dar ve výši 500 tisíc korun od Severočeské vodárenské společnosti a.s. Resort životního prostředí a zemědělství letos podpoří také včelaře. Peněz se dočká 61 žadatelů, kteří si rozdělí bezmála 1,6 milionu korun.

voda zalévání garden-hose-413684 960 720
Ilustrační foto

V současné době je důležitým tématem zadržování vody v krajině a hospodaření se zdroji pitné vody. Z tohoto důvodu je naší povinností podporovat zejména modernizaci stávajících vodovodů a další související vodohospodářské infrastruktury. Požadavky obcí každoročně převyšují výši připravených peněz v programu. Letos jsme proto velice uvítali finanční dar od Severočeské vodárenské společnosti ve výši 500.000 korun, díky němuž můžeme podpořit více žadatelů,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Prostředky Fondu ochrany vod obce také využívají na omezování dopadů v souvislosti s rozšiřováním těžby v polském dole Turów. Pro zajištění zásobování pitnou vodou kraj podpořil celkem 5 žadatelů na pořízení projektových dokumentací v oblasti Hrádku nad Nisou, Chrastavy a Frýdlantska v celkové hodnotě více než 2,5 milionu korun či rekonstrukci úpravny vody v Bílém Potoce ve výši 30 milionů korun.

LK/Filip Trdla