Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj rozdělí sociálním službám na začátku příštího roku 50 milionů, o dvě třetiny víc než letos

01. 12. 2023 | 18:19

Sociálním službám rozdělí Liberecký kraj na začátku příštího roku 50 milionů korun, o dvě třetiny víc než dostaly letos. Jde o spoluúčast, kterou kraj postupně zvýšil na desetinásobek. Tímto způsobem pomáhá už řadu let zachovat kvalitu poskytovaných služeb do doby, než přijdou státní dotace. Sociálních služeb přibývá, a tak roste i objem peněz, které potřebují, letos kraj dostal už 130 žádostí, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

senior muž old-63622 1280
Ilustrační foto

Peníze dostanou organizace v prvních dvou lednových týdnech příštího roku. "Podpora je určená těm, které nemají silného zřizovatele jako je třeba obec, kraj nebo stát. Jsem rád, že jsme se postupem času dopracovali k tomuto systému, díky němuž nemusí být poskytovatelé služeb v nejistotě a budou mít peníze na provoz počátkem roku do té doby, než získají dotaci od státu. To bývá zpravidla třeba až v březnu nebo dubnu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Žádost podalo 130 organizací ze 158 registrovaných, dohromady žádaly podle Tulpy zhruba o 30 milionů více, než je k dispozici. Dotace tak jsou o něco nižší. "Z padesátimilionového příspěvku bude použito 56 procent na služby sociální prevence, 40 procent na sociální péči a zbylá čtyři procenta představuje odborné sociální poradenství," dodal hejtmanův náměstek.

V Libereckém kraji se nabídka sociálních služeb stále rozšiřuje, náklady tak od roku 2015 vzrostly téměř trojnásobně z 346 milionů korun na letošních 1,028 miliardy. V základní síti služeb bylo na začátku loňského roku registrováno 226 služeb, letos jich je podle Tulpy už 232 a dál jich přibývá. Příští rok se síť rozšíří o nová zařízení, jako jsou Domov se zvláštním režimem v Lomnici nad Popelkou a Azylový dům v České Lípě, kraj navíc počítá s rozšířením služeb podporujících péči o duševní zdraví v terénu.

Na zajištění služeb na letošní rok žádaly organizace v kraji 1,301 miliardy korun, od ministerstva dostal kraj 1,028 miliardy. Z vlastního tak kraj přidal na sociální služby sto milionů korun a dalších 160 milionů korun šlo z rozpočtu krajským sociálním organizacím. Kraj je zřizovatelem 17 sociálních zařízení pro téměř 1400 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která dnes zajišťují více než polovinu lůžkové péče v kraji. Další služby zřizují a financují města a také soukromé subjekty nebo neziskové organizace. Celková pobytová kapacita v kraji je letos 2560 lůžek, pro příští rok se zvýší o dalších 102 lůžek.

čtk