Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj schválil dar ve výši pět milionů, materiální pomoc lze nosit do Oblastního spolku ČČK Liberec

25. 06. 2021 | 13:52

Rada Libereckého kraje dnes na svém mimořádném jednání rozhodla o okamžitém poskytnutí finančního daru pět milionů korun Jihomoravský kraj, Městys Moravská Nová Ves a obcím Lužice, Mikulčice a Hrušky, které byly zasaženy tornádem. Na facebooku o tom informoval hejtman Martin Půta (SLK).

tornado2
Foto z twitterového účtu ministra vnitra J. Hamáčka

Chtěl bych informovat, že i město Liberec se připojí k řadě měst a obcí Libereckého kraje a celé ČR s humanitární a finanční pomocí pro postižené obce jižní Moravy. V této věci jsem svolal mimořádné jednání Rady města Liberce na pondělí 28.6. 2021 v 16.30 hod, kde projednáme způsob a výši pomoci. 

Jaroslav Zámečník, primátor Liberce


 

Hejtman na FB dále napsal: "Dále jsme rozhodli o finanční podpoře pro HZS Libereckého kraje v prozatímní výši 100 000 Kč na nákup základních věcí, které budou naši hasiči potřebovat pro své působení v postižené oblasti.

Formu daru jsme zvolili proto, aby se podpora mohla dostat i k jednotlivým rodinám, které budou potřebovat rekonstruovat své domy nebo stavět domy nové. Ze své vlastní zkušenosti z boje proti povodním v roce 2010 dobře vím, že to hlavní, co teď obce potřebují, je jistota, že práce, které budou financovat, budou mít také z čeho zaplatit. Chtěl bych také vyjádřit soustrast všem příbuzným obětí této strašné přírodní katastrofy."

Oblastní spolek Českého červeného kříže Liberec vyhlásil 25.06.2021 od 13:00 hodin materiální sbírku pro obce zasažené tornádem.

Ničivé tornádo zasáhlo dne 24.06.2021 ve večerních hodinách jih Moravy, zejména Hodonínsko a Břeclavsko. Způsobilo značné škody, několik stovek lidí se ocitlo bez přístřeší a řada lidí je zraněna.

Aktuálně je nejvíce potřeba:

- Pracovní nářadí (lopaty, košťata, hrábě, rukavice, pytle …)
- Úklidové a dezinfekční prostředky
- Balená voda
- Hygienické potřeby

Materiální pomoc je možné nosit do sídla Oblastního spolku ČČK Liberec na adrese Palachova 504/7, 460 01 Liberec dnes od 13:00 hodin a dále o víkendu a následující pracovní dny od 8:00 do 17:00 hodin.

Finančně lze podpořit také prostřednictvím speciálního sbírkového účtu ČČK: č.ú. 333999/2700, v.s. 2101

FB