Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj stále pomáhá ukrajinským uprchlíkům prostřednictvím Infopointu

26. 07. 2023 | 11:49

Vzdělávání, cestovní ruch, zdravotnictví a mnohá další témata důležitá pro začlenění do běžného života pomáhá ukrajinským uprchlíkům ujasnit Infopoint Ukrajina. Poradenské a konzultační místo vzniklo vedle Krajského asistenčního centra pomoc Ukrajině v rámci česko-polského projektu Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu. Poradenství je poskytováno v pondělí a středu od 8 do 16 hodin a pátek od 8 do 13 hodin.

uprchlíci kraj 274890936 2213277962158702 6385384293283889163 n
Archivní foto

„Na projektu spolupracujeme s Dolnoslezským vojvodstvím. Díky partnerství je poskytovaná pomoc ještě kvalitnější a účinnější. Liberecký kraj byl jedním z prvních, který zareagoval na uprchlickou krizi a zřídil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. To v současné době koordinuje Ministerstvo vnitra. Infopoint Ukrajina je ale stále výsledkem česko-polské spolupráce a zůstává pod naším vedením,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Mimoto se v rámci mezinárodního projektu konají ještě další akce, které napomáhají integraci Ukrajinců. Po celý rok se vždy jednou měsíčně, kromě měsíců prázdninových, v Krajské vědecké knihovně v Liberci koná Klub pro ukrajinské děti a jejich doprovod. Do knihovny se nakoupily také knihy v ukrajinštině a dvakrát měsíčně se od ledna do prosince, kromě léta, koná Čtenářský klub.

Uskutečnil se také již první turnus mezinárodního tábora, kterého se zúčastnili Češi, Poláci i Ukrajinci. Děti měly možnost vyzkoušet si první pomoc, pochopit důležitost spolupráce, osvojit si zálesácké dovednosti i prohloubit znalosti o přírodě.

LK/Anna Vašková