Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj v anketě reprezentují čtyři aleje, dvě jsou v okolí Lemberka, po jedné v Zahrádkách a ve Sloupu

23. 10. 2020 | 10:17

Je nejvyšší čas přihlásit oblíbenou alej do boje o titul Alej roku 2020 v desátém ročníku soutěžní ankety spolku Arnika. Z Libereckého kraje jsou zatím 4 z celkových 85 přihlášených stromořadí z celé republiky. Soutěžní nominace a fotografie je možné zasílat na www.alejroku.cz už jen do úterý 27. října do 12 hodin.

Alej-kocarova-Mad21
archivní ilustrační foto

Pro vítěznou alej bude česká veřejnost hlasovat od 3. listopadu 2020 do 7. ledna 2021. Desátou nejkrásnější Alej roku i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích pak Arnika vyhlásí v půlce ledna příštího roku.

Z Libereckého kraje byly zatím nominovány:

Bredovská alej v lokalitě Jablonné v Podještědí - Lvová: V lemberském podzámčí se nachází tato památná lipová alej. Vede od Bredovského letohrádku ke Zdislavině kapli a bývalému hřbitovu. Je jednou z nejstarších v republice.

Alej u Panenského potoka, která vede údolím Panenského potoka ze Lvové směrem na Markvartice za skalní výklenkovou kapličkou sv. Zdislavy a Zdislavinou studánkou s léčivou vodou. Velmi stará alej na svatém místě.

Alej v Zahrádkách u České Lípy.

Dalším zástupcem lraje v soutěži je Valdštejnská alej v Zahrádkách je dlouhá 2 km a nejstarší stromy tu mají i 250 let.

Zámecká lipová alej ve Sloupu v Čechách lemuje cestu k historické kapli zámku v Sloupu v Čechách.

TZ