Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu. Liberecký kraj zatím nemá zástupce v celostátní soutěži stromořadí

22. 09. 2020 | 12:31

V celostátní anketě Alej roku spolku Arnika je dosud nominováno 22 alejí, z Libereckého kraje zatím žádná. Loni v kraji bodovala alej na Křížový vrch u Cvikova, za celou republiku památná alej u Rakovnického potoka. Která se stane desátou Alejí roku?

alejNová
ilustrační foto

“Blíží se krásy podzimu, padající listí nebo nádherně barvící se stromy a aleje, které přímo volají po zachycení momentu. Příroda je dar. A tak se s námi zapojte do ankety Alej roku 2020. Propojte nás s přírodou. Posílat své nominace a fotografie můžete do 27.10.,” nabádá herečka a zpěvačka Petra Vojtková, která je patronkou ankety.

Aleje je možné nominovat ještě do 27. října. Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis nominovaného stromořadí na www.alejroku.cz. O vítězné aleji se bude hlasovat od listopadu do konce prosince letošního roku. Začátkem ledna Arnika vyhlásí nejoblíbenější alej České republiky a vítězné aleje v jednotlivých krajích.

Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech. Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.

TZ Arnika