Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská firma Silnice LK směřovala podle auditorů do insolvence. Záchrana přišla v poslední chvíli

23. 12. 2020 | 5:00

Firma Silnice LK, která patří Libereckému kraji, směřovala podle auditorů společnosti Nexia do insolvence, aby mohla být za výhodných podmínek odkoupena privátním sektorem. Pro soukromého investora by byl nákup firmy, která zajišťuje správu a údržbu silnic druhých a třetích tříd v Libereckém kraji a také části silnic prvních tříd pro stát, velmi výhodný.

silniceLKcelek
ilustrační foto: Silnice LK

Záchrana přišla v poslední chvíli, řekl ČTK na jednání krajského zastupitelstva předseda představenstva firmy Nexia Valdemar Linek, který tým zpracovávající analýzu krajského podniku vedl.

Liberecký kraj už v srpnu kvůli dlouhodobé nespokojenosti a špatné komunikaci odvolal předsedu představenstva Petra Šéna a s ním skončil i místopředseda představenstva Josef Rechcígl. Silnice LK teď vedou krizoví manažeři. Podle auditorů docházelo ve firmě mimo jiné ke zkreslování účetních dat a účetních závěrek, k nákupu techniky v rozporu s platnou legislativou, nezákonnému nákupu pohonných hmot, nebylo předloženo daňové přiznání za rok 2019, kapacity firmy byly využity jen ze 60 procent a personální náklady na některé zaměstnance byly neúměrné.

"Nikdy ve své praxi jsem se nesetkal s tím, aby akciová společnost takovýmhle způsobem hrubě porušovala základní věci jako péči řádného hospodáře," řekl na jednání zastupitelstva nový předseda představenstva společnosti, krizový manažer Petr Správka. Firmu přebíral ve chvíli, kdy byla ve ztrátě 54 milionů korun, a hrozilo, že v posledním čtvrtletí nebude mít na výplaty. Díky reorganizaci, zvýšení výkonů a zastavení nevýhodných investic se podařilo hospodaření stabilizovat a aktuálně je krajská společnost v zisku sedm milionů korun.

Škody způsobené předraženými nákupy vyčíslili auditoři na 27 milionů korun, dalších 13 milionů představují škody způsobené nadbytečnými investicemi, o 48 milionů korun připravilo firmu neefektivní provozní hospodaření. Liberecký kraj už podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. "První kvůli nevýhodnému nákupu pohonných hmot, druhé mimo jiné kvůli porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, zkreslování účetních dat, porušení pravidel hospodářské soutěže, zjednání výhody a pletich při zadávání zakázek a pro porušení povinnosti při správě cizího majetku," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk